Lékař radí, jak na imunitu podle tradiční čínské medicíny: Svědčí jí lokální potraviny, pozor na jogurt po ránu

Lékař radí, jak na imunitu podle tradiční čínské medicíny: Svědčí jí lokální potraviny, pozor na jogurt po ránu
Zdroj: Pixabay, se souhlasem Bohumíra Nováka/koláž Lifee

Lékař Bohumír Novák je odborníkem na tradiční čínskou medicínu. V rozhovoru pro Lifee.cz ozřejmil nejen to, jak si východní mistři vysvětlují chování lidského těla, ale také například to, proč bychom měli zahajovat den teplou snídaní a v zimě se vyvarovat konzumace exotického ovoce.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 16. 09. 2022 17:00

Místo jogurtu nebo vody s citronem, kterou doporučují někteří odborníci na nastartování metabolismu, bychom podle MUDr. Bohumíra Nováka měli po ránu sáhnout spíše po teplé kaši se skořicí a dušeným ovocem.

„Většina mladých lidí, hlavně dívek, mnohdy drží dietu založenou na mléčných výrobcích nebo pije vodu s citrónem. Neuvědomují si, že když budou tyto potraviny konzumovat po ránu, tak jim mohou ublížit, protože zažívací systém je v tuto dobu nejaktivnější a chlad ho poškozuje," vysvětluje lékař, „když si ale bílý jogurt dají navečer, kdy jsou nejaktivnější ledviny, už to bude v pořádku."

Jak tradiční čínská medicína pohlíží na náš imunitní systém?

Tradiční čínská medicína se zabývá především prouděním energie a energetickou rovnováhou - rovnováhou vnitřního prostředí člověka, které by mělo být zároveň v rovnováze s vnějším prostředím. Základem pro život člověka je tvorba kvalitní vitální energie. Ta proudí vesmírem, je všude kolem nás a je základem zdraví a vitality člověka. Stěžejní pro fungující imunitní systém jsou tři okruhy - ledviny, zažívání a plíce.

Každý tento systém má vliv na fungování imunitního systému člověka?

Plíce jsou podle této filosofie přímo spojeny s tlustým střevem a pokožkou a právě dýcháním proudí do organismu životní energie. I současná západní medicína pomalu přichází na to, jak důležité je pro naši imunitu funkční střevo. Plíce, ale i pokožka jsou naším prvním kontaktem s okolím a s většinou vnějších škodlivin a patogenů, tedy látek, které mohou náš organismus poškozovat. Jsou to různé bakteriální infekce, paraziti a viry, které do organismu vnikají a mohou ho poškodit. Proto je správné dýchání základem toho, aby člověk tuto životní energii čerpal a byl zdravý. Dva roky roušek mnohým z nás velmi poškodily imunitní systém a to hlavně dětem, jejichž imunitní systém se teprve vyvíjí.

Jak potom v našem těle energie funguje?

Povrchová energie brání infekcím, chladu, ale i horku a vlhkosti v průniku do organismu. Díky proudění vitální energie je pokožka správně vyživována. Správné dýchání ovlivňuje i zažívání, které je další důležitou složkou našeho organismu a podílí se na stabilitě a vitalitě těla. Svůj zažívací trakt systematicky a dlouhodobě oslabujeme nekvalitní stravou, toxickými látkami, přejídáním se, alkoholem nebo negativními emocemi. To všechno zpomaluje nebo úplně zablokuje proudění životní energie a tedy i krve. Imunitu tedy ovlivňuje nejen potrava, ale také emoce. Negativní emoce a stres brání správnému proudění energie. Nadměrné užívání antibiotik nebo steroidů poškozuje svou ochlazující povahou zažívání a tím brání tvorbě a průniku životní energie do organismu.

A ten třetí základní kámen, ledviny?

Jsou „základním stavebním kamenem“ celého našeho organismu. Co je nejvíce poškozuje, je náš životní styl a také jedna z nejčastějších emocí - strach. Zima, která s ledvinami souvisí, by měla být obdobím klidu, meditací a rozjímání. Příroda se ukládá ke spánku a ani naše babičky neprovozovaly v zimě žádné divoké aktivity, naopak žily v klidu a teple domova. Věnovaly se ručním pracím, střídmě jedly.

Máme také na zahrádce nebo v nejbližším okolí potraviny, které je vhodné v zimě konzumovat?

Ano, ovoce a zeleniny máme v našem okolí dostatek. Je otázka, kdy a v jaké formě tyto plody užívat. Pojďme se podívat třeba na Vánoce, kdy nás v obchodech lákají ke koupi tropické plody. Exotické ovoce u nás sice můžete nakupovat i v zimě, ale ideální je ho konzumovat v horkých letních měsících, protože z teplého, horkého prostředí pochází a má ochlazující povahu. V zimě však zanáší do našeho organismu chlad a vlhko, které brání proudění životní energie.

Takže je dobré jíst lokální potraviny?

Je pro nás přirozené jíst plodiny, které v tu konkrétní dobu zrají, například jablka. Náš zažívací systém bude s příchodem zimy přecházet ze systému plic do systému ledvin, a proto bude nejlepší jíst na podzim potraviny, které zrají v našem regionu - jablka, maliny nebo švestky a zároveň se připravovat na zimu, kdy už tyto potraviny nebudou čerstvé. Třeba sušením nebo fermentací, ideálně jako křížaly nebo kysané zelí. Naše babičky to dělaly, aby si v zimě uchovaly životní energii, která následně s příchodem jara bude velmi potřebná.

Proč tedy praktici čínské medicíny doporučují k léčbě některých onemocnění bylinky, které můžeme najít jen v Asii?

Je to dáno prostředím, ve kterém rostou, protože většinu z těch bylin můžeme nalézt jen a pouze ve vysokohorském prostředí, kde není znečištěný vzduch ani půda. Proto je také jejich kvalita výrazně vyšší. Ale platí, že podobně mohou fungovat i bylinky, které najdeme u nás. Lokální potraviny a byliny jsou stejně skvělé, je jen otázka, ve které roční a denní době je užívat, aby byly co nejvíce prospěšné našemu organismu.

Jak by tedy ideálně měla vypadat naše snídaně na podzim a v zimě?

Můžeme jíst ráno mléčné výrobky -  jogurty, které jsou zdravé, ale pokud máme zažívání ve stísněnosti a chladu, jejich chlad náš organismus ještě více oslabí. Většina mladých lidí, hlavně dívek, mnohdy drží dietu založenou na mléčných výrobcích nebo pije vodu s citrónem. Neuvědomují si, že když budou tyto potraviny konzumovat po ránu, tak jim mohou ublížit, protože zažívací systém má v tu dobu nejvyšší aktivitu a chlad ho poškozuje. Když si ale bílý jogurt dají navečer, kdy mají největší aktivitu ledviny, už to bude v pořádku. Raději bych proto ke snídani doporučoval dušenou zeleninu nebo ovoce a teplé ovesné nebo jáhlové kaše, ideálně například se skořicí, která má zahřívací účinky, a zeleninové saláty a ovoce konzumovat odpoledne nebo jako večerní lehké jídlo.

Co dělat, když začneme pociťovat lehkou virózu, rýmu nebo kašel?

Pokud máme škodlivinu na povrchu a viróza je v počátku, je dobré povrch těla zahřát a otevřít a naše vitální energie ji vytlačí ven. Nebránit se lehké rýmě a netlumit ji, nebránit lehkému produktivnímu kašli, ani netlumit lehce zvýšenou teplotu. Jsou to přirozené mechanismy dobře fungujícího imunitního systému našeho organismu.

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články