Svatý Martin nepřináší do našich končin jenom sněhovou pokrývku, ale také husí hody a ochutnávání nových, mladých vín sezony. Jaká historie se váže k této tradici? A jaká kritéria musí víno splňovat, aby se mohlo označit za svatomartinské?
Tradičně se první svatomartinská vína otevírají 11. 11. v 11.00 hod, a to na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Obliba těchto vín ale sahá i za hranice naší země, třeba až do Japonska. K této tradici se přidávají i restaurace úpravou menu a obchody, v nichž lze toto víno najít v regálech až po již zmíněném datu.
Původ svatomartinského vína hledejme na Moravě
Tradice svatomartinského vína se vyvíjela po staletí a je spojená především s moravským koloritem. Zde získalo svůj název dle tradičního otevírání a ochutnávání na svátek svatého Martina. Oficiálně se ale pod tímto názvem prodává až od roku 2005. Nicméně toto označení se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II.
Počátkem listopadu končila vinařům, kteří pracovali pro sedláky, služba. Tou dobou také byla ve sklepích již uložena některá mladá vína, která bylo potřeba ochutnat, aby lidé věděli, zda se sezona vydařila. Byl na to také čas. Práce bylo méně, neboť se blížil klidný čas adventu a s ním spojený půst.
Svatomartinská husa
K obecnému veselí a uvolněné náladě patřily také hody. Ale proč zrovna husa? Kořeny této tradice sahají do Německa, konkrétně za doby vlády císaře Karla Velikého, kdy se vrchnosti, mimo jiné, odváděla i bílá vykrmená husa. Opeřenec se odevzdával i na Moravě, tam to však probíhalo s velmi zajímavými ceremoniemi, třeba ve vyzdobeném kočáře taženém čtyřmi bělouši.
K samotným hodům se pak pojí pověst, že když měli Martina jmenovat biskupem, styděl se prý tak moc, že se raději ukryl v husinci. Ale jelikož ho husy prozradily kejháním, skončily na pekáči. Jindy ho zase měly rušit při kázání, takže opět skončily na talíři. Husa se však jako symbol objevuje i v norském runovém kalendáři. A nejstarší zmínka o ní pochází od mnicha Antona von Snakenburgera, který napsal, že v roce 1171 daroval mnichům z kláštera Corvey muž jménem Othelricus von Svalenberg stříbrnou husu.
Co musí svatomartinské víno splňovat
Svatomartinské víno musí splňovat hned několik kritérií. Vína, která se prodávají pod tímto označením, musí schválit odborná komise. Ta posuzuje kvalitu a senzorické vlastnosti, jako jsou barva, aroma a chuť. Lahve musí být na trh uvedeny pod známkou Svatomartinské. Na etiketě je pak Martin na bílém koni. Záklopky a šroubové uzávěry musí taktéž mít označení Svatomartinské.
Ochutnáte? Letos by mělo být na trh uvedeno rekordních 2,78 milionů lahví.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Svatomartinské víno
Wikipedia.org: Historie svatomartinských tradic
Hradec.rozhlas.cz: Svatomartinské víno je vyrobené z hroznů sklizených v tomto roce. A musí splňovat určitá kritéria