Jahody jsou v kuchyni tou nejlepší ingrediencí, když teploty začínají překonávat třicítky. Připravili jsme proto pět nejlepších receptů z jahod, které vám zaručeně pomůžou zvládnout vedro.
Kulinářský web Toprecepty.cz nabízí desítky inspirativních nápadů, jak naložit s jahodami, které zrovna teď mají sezonu. Těchto 5 receptů vám pomůže přežít i mimořádně teplé dny.
Jahody na ledu
Mezi věci, které je rozhodně potřeba zkusit, patří jahodové mojito. Jde o mimořádně jednoduchý, ale o to víc osvěžující nápoj. Podle návodu na webu Toprecepty.cz budeme potřebovat:
- 8 středně velkých jahod
- 3 lžičky třtinového cukru
- 1,5 dl sodovky
- citronovou šťávu
- 10 lístků čerstvé máty + na ozdobu
Polovinu jahod mixujeme se lžičkou cukru do té doby, než začne jejich konzistence připomínat pěnu. Do sklenice nasypeme zbylý třtinový cukr. Navrch položíme jahody, lístky máty a celé to zasypeme kostkami ledu. Pak zalijeme sodovkou a zakápneme troškou citronu. Na dozdobení použijeme vrchovatou lžící jahodové pěny, mátové lístky a kousky celých jahod. Tipy na alkoholovou verzi jahodového mojita naleznete v galerii.
Domácí jahodový nanuk
Tímto receptem určitě potěšíte hlavně malé strávníky, kteří tak dostanou nejen báječnou porci jahod, osvěžení, ale také vitamínů. Jde o jahodové nanuky s tvarohem, které lze podle webu Toprecepty.cz připravit z následujících ingrediencí:
- 300 g očistěných jahod
- 150 g polotučného tvarohu
- 120 g cukrového sirupu - dle potřeby
- 20 g vanilkového pudinkového prášku bez vaření
- 125 ml smetany na šlehání
Jahody, vychlazený cukrový sirup a tvaroh rozmixujeme a do vzniklé hmoty zašleháme pudinkový prášek. Šleháme do té doby, než směs zhoustne. Mělo by to trvat přibližně 3 minuty. Ze smetany vyšleháme šlehačku, kterou také opatrně vmícháme do směsi. Pak už jen naplníme formičky na nanuky, nebo i kelímky od menších jogurtů, dáme do mrazničky a netrpělivě čekáme na výsledek. A jaký je váš nejoblíbenější letní recept z jahod?
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Jahodové mojito, Jahodové nanuky s tvarohem