Škytavku dostávají už děti v děloze. Ten nepříjemný pocit známe všichni. Jedná se o naprosto normální jev lidského těla. Zamysleli jste se ale nad tím, proč vlastně škytavka vzniká? A jak proti ní bojovat?
Laicky řečeno – jedná se o křeč bránice. To je také důvod, proč se škytavka dostaví při hltání jídla. Jednoduše polykáme moc velké kusy jídla a při náhlém a prudkém stahu bránice dojde k prudkému nasátí vzduchu do plic, který za současného uzavření hlasivek způsobí známý zvuk.
Škytavku můžeme dostat i z alkoholu či příliš kořeněných jídel nebo z prudké změny teploty. V této chvíli se už nejedná ani tak o křeč, jako o podráždění samotného žaludku. Ve skutečnosti správnou funkci škytání stále neznáme.
Jak proti škytavce bojovaly naše babičky?
Babské rady jsou aplikovatelné úplně na všechno. I na škytavku. Mezi klasické rady patří zadržení dechu. Jsou tu ale i další tipy:
• Snězte něco sladkého (kostku cukru, lžičku medu), někdo radí namočit kostku cukru do octa a vložit pod jazyk.
• Dejte si něco kyselého, vymačkejte si třeba šťávu z citronu a neředěnou ji vypijte.
• Dýchejte do dlaní nebo do papírového sáčku, zvýšená koncentrace vydechovaného CO2 by měla bránici zklidnit.
• Prý zabírá vypít šálek mátového čaje.
• Dvacetkrát za sebou střídavě vyplazujte a schovávejte jazyk.