Triky cukrářky Mirky van Gils na vánoční cukroví: Jak správně ochutit krém a čím ho napravit, když se srazí

Mirka van Gils Slavíková
Zdroj: Se souhlasem Mirky van Gils Slavíkové
Mirka van Gils Slavíková radí čtenářům Lifee.cz, jak na dokonalé vánoční cukroví.Mirka van Gils Slavíková miluje Vánoce a nestydí se za to.Mirka van Gils Slavíková prý doma peče cukroví především pro navození atmosféry.Mirka van Gils Slavíková miluje zimu a sníh, byť strávila v minulosti hodně času v Africe.+ 7 fotek+ 8 fotek

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková z první řady pořadu Peče celá země radí čtenářům Lifee.cz, jak na dokonalé vánoční cukroví. Těsta a jednotlivé druhy pečiva už máme připravená, na řadu přicházejí krémy. Proč Mirka doporučuje nešetřit solí ani kořením? Co Češi dělají dlouhodobě špatně? A jak pomoci krému, který se nám vlivem špatné teploty vysrážel?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 15. 12. 2023 12:00

Podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové (62) jsou Češi velmi opatrní v dochucování, ať už jde o sladká či slaná jídla. Když své pokrmy koření či solí, tak pouze špetičkou. To je podle slavné cukrářky málo.Když vaříte doma, tak nevezmete polévkovou lžíci koření – vy tam jen tak trochu štrejchnete. Přitom není potřeba se koření bát, naopak,“ zdůrazňuje. „Máme to rádi ,mild`, ale je to škoda. Ochutnávám, když mě něco vizuálně zaujme, a z 95 procent bývám zklamaná z chuti. Jsou pravidla, která nijak nedoženete,“ vysvětluje v našem rozhovoru.

Češi neumí solit, říká Mirka van Gils Slavíková

„Třeba mě neskutečně trápí, že nejsem schopná naučit český národ solit. Když správně neosolíte kynuté těsto – a na to existují procenta a poučky – tak máte problém. Solí dovedete koláček k naprosté dokonalosti. Nemáte jen sladký kousek, máte vynikající sladký kousek,“ vysvětluje cukrářka s tím, že se jedná také o krémy ve vánočním cukroví. „Sůl dokáže zvýraznit sladkou chuť. Všechno musí být v rovnováze a zrovna tak je to s kořením,“ zdůrazňuje.

Mirka van Gils Slavíková: Každý vánoční krém dochuťte o tón výš

Vzápětí přidává heslo, které by si každá kuchařka měla vypsat doma na lednici a neustále si jej opakovat. „Když se dělají ganachové krémy do čokoládových bonbonů – ale tahle poučka funguje úplně u všeho – když ochutnáváte krém, jestli je dost sladký a dost dochucený, tak si vždy pamatujte ,o tón výš`,“ radí Mirka čtenářům Lifee.cz. Nikdy nemáte být spokojená s tím, že teď vám to chutná, ale vždycky to vyhnat o tón výš, protože tam později fungují chemické zákony.“

Čerstvě uvařený krém podle Mirky chutná úplně jinak za tepla, a později, když zchladne. S tím bychom měli počítat už během jeho přípravy. Všechno koření byste měla mít o tón výš, než byste řekla, že je to dobré: „Je to dobré, tak tam ještě přidám!“ Když to zchladne, dostane se to do roviny. Když tohle neuděláte, tak vám chuť spadne,„ varuje Mirka, která nemá v oblibě chuťově nevýrazné kousky. Tohle se nikde neučí, ani neříká, to si jen já mlátím pusu a snažím se to všechny naučit!“

Trik, jak na krém sražený špatnou teplotou

Závěrem přidává Mirka van Gils Slavíková dobrou radu, jak napravit krém sražený špatnou teplotou. U krémů nedoporučuji dělat si je s předstihem. Krém do lednice nepatří a dělejte ho ve chvíli, kdy jej skutečně zpracujete,“ opakuje známé pravidlo. Pokud se zdrcne, tak ho stačí přihřát, já používám opalovací pistoli, nebo jej můžete na chvilku dát do hrnce s horkou vodou a přešlehat ho,“ radí jednoduchý trik. On se znovu chytí a stane se zase kompaktním.“

Létající Čestmír po 42 letech: Lukáš Bech nám prozradil, co ho dnes živí

Létající Čestmír po 42 letech: Lukáš Bech nám prozradil, co ho dnes živí

Související články

Další články