Vánoce v kuchyni: Je čas na nepečené cukroví a krémy, na štědrovečerní večeři si dopřejte řízek z kapra

Před Vánoci se obvykle připravují nepečené druhy cukroví nebo se plní krémem ty už hotové. A také se rozhoduje, jestli rodina bude mít smaženého kapra, nebo lososa. Čemu dáváte přednost? Podívejte se na náš přehled tradičních i méně tradičních vánočních receptů.

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 12. 2024 14:00

Závěr roku už je na dosah a před námi jsou ty dny, na které se všichni těší. Konečně budou rodiny pohromadě, děti mají tentokrát delší prázdniny, dospělí také rádi využijí čas k dovoleným a odpočinku. Dobré jídlo a pití k tomu samozřejmě patří.

Zdobení cukroví a příprava krémů

Cukroví už většinou doma nechybí a my si rádi vychutnáme dokončení lineckých nebo perníčků. K tomuto období už patří plnění cukroví krémy a závěrečné práce se zdobením. To je z celé přípravy nejkrásnější, vidět vše pěkně vyskládané a krásně upravené. Cukroví ukládáme do chladna a do uzavřených krabiček, aby si zachovalo výtečnou chuť a kvalitu.

Nejlepší nepečené cukroví

Velmi příjemnou součástí vánočního cukroví je to nepečené. Chutná velmi dobře, zvlášť když zvolíme ty nejlepší recepty, a poradí si s ním i začátečníci, protože se vše většinou povede. Vše nepečené se připravuje až co nejtěsněji před plánovanou spotřebou, o to déle nám vydrží. Mezi největší vánoční hity patří medovníkové kuličky, Raffaello a vosí hnízda (včelí úlky).

Štědrovečerní večeře

Sváteční večeře se kvapem blíží a je čas se na ni připravit. Tradičním jídlem je rybí polévka, nejlépe s osmaženými krutonky, dále se obvykle podává bramborový salát s řízkem z kapra. Přesto v mnoha domácnostech je to zařízené trochu jinak, podává se jiná ryba nebo další oblíbené jídlo, ať už masové nebo bezmasé.

Tradiční vánoční jídla

Pokud se chceme držet více v duchu tradic, můžeme vyzkoušet ještě pokrmy, které leckdy upadají v zapomnění nebo je vytlačují jiné „moderní“ dobroty. Vánoční kuba patří k tomu tradičnímu, připravuje se z krup a sušených lesních hub. Zajímavým jídlem, které se dříve podávalo po sváteční večeři, je staročeská muzika ze sušeného ovoce.

Co ještě k jídlu o Vánocích?

V dnešních domácnostech se na sváteční jídlo někdy chystají vinné klobásy, nejlépe upečené v troubě. Popularitu si získal losos s jeho jemným masem, který se dá připravit na různé způsoby. A samozřejmě rybí filé, jehož velkou výhodou je, že z něj není potřeba vybírat drobné kostičky.

Na Štěpána se schází celá rodina

V tento den je zvykem trávit čas s širší rodinou a k tomu opět patří tradiční jídla. Na Štěpána si rádi pochutnáme na polévce s knedlíčky a jako druhý chod nejvíce oceníme houskové knedlíky s kysaným zelím a pečenou drůbeží. Dobrou volbou je i štěpánská pečeně a samozřejmě nesmí chybět cukroví...

Související články

Další články