Když potraviny uložíte na místo, které jim nevyhovuje, zkrátíte tím jejich životnost. A to je škoda. Podívejte se na nejčastější suroviny, které dáváme do lednice, a přitom tam nepatří.
Skladovat jídlo je potřeba s rozmyslem. Každá potravina totiž vyžaduje trošku jiné podmínky uchovávání. Mysleli jste si, že chlad pomáhá udržet všechny suroviny v dobré kondici? Opak je pravdou!
Banány
Banány patří mezi potraviny, v jejichž skladování děláme chybu nejčastěji. Tohle ovoce do lednice opravdu nepatří, tedy hlavně pokud ho chcete sladké a zralé. Kromě toho, že ztrácejí sladkost, také moučnatí, což znehodnocuje zážitek z jejich konzumace. Banány by měly být uchovávány při teplotě nad 12 °C.
Rajčata
I rajčata někdy automaticky dáváme do lednice. Tam je ale pro ně velká zima. Tímto způsobem skladování z nich děláme mdlou záležitost a zastavujeme proces zrání. Ideálním místem pro rajčata je chladná spíž, sklep, případně kuchyňská linka, jestliže nemáte doma velké teplo.
Jablka
Pro jablka je ideálním místem na skladování sklep, ale pro běžnou konzumaci můžete nechat tohle ovoce v misce na kuchyňské lince.
Brambory
Pro dlouhodobé skladování je vhodný sklep, případně chladná spíž, tedy tmavá a suchá místa. Za těchto podmínek nebudou brambory hnít ani brzy klíčit. Brambory nepatří do šuplíku na zeleninu v lednici. Tím totiž sládnou a takové je nechceme.
Cibule
Také cibule při pobytu v lednici mění svou konzistenci. Měkne a hnije. Do lednice patří cibule pouze ve chvíli, kdy potřebujete odstranit zápach uvnitř spotřebiče. V tom případě cibuli rozpulte a dejte do lednice na talířek.
Česnek
Česnek patří do sklepa nebo spíže. Ani v jednom prostoru ale nesmí být příliš vlhko, protože by mohl začít plesnivět. Ve studené lednici se z něj stává guma a může začít klíčit.
Mrkev
Mrkev je ideální skladovat v písku ve sklepě. Pro krátkodobé uchovávání stačí mrkvi pokojová teplota. Když ji dáte do lednice, často změkne a scvrkne se.
Chléb
Skladovat chléb v ledničce jeho trvanlivosti neprospívá. Naopak vysychá, rychleji tvrdne a drobí se. Když ho navíc dáte do sáčku, začne plesnivět. Chleba skladujte v chlebníku při pokojové teplotě. Když víte, že ho nestihnete spotřebovat, můžete ho zamrazit. Pak ale rozmrazujte pozvolna, ne v mikrovlnce.
Olivový olej
Zima mění konzistenci olivového oleje, který pak tuhne. Před použitím se musí zahřát a to je úplně zbytečná procedura.
Bylinky
Lednice nesvědčí ani bylinkám. Raději je dejte do hrnku s vodou. Kdybyste je dali do lednice, brzy by nevypadaly svěže. Kromě toho by ztratily vůni.