Vánoce se přímo nezadržitelně blíží a jako každý rok přichází v tomto čase k duhu vaječný likér. Jak si připravit ten domácí, navíc v bio kvalitě? Čtěte dál!
Příprava bio domácího vaječného likéru vám zabere půl hodiny a je velmi snadná. Důležité bude akorát nemlsat lihovinu během přípravy. Tak s chutí do toho!
Bio domácí vaječný likér
Na 1 litr budete potřebovat: 6 vajec NP Bio, 120 g třtinového cukru NP Bio, 250 ml bio smetany ke šlehání (31 %), 500 ml polotučného mléka NP Bio, 1⁄2 lžičky muškátového oříšku, sůl, 100 ml rumu
Příprava: Z šesti vajec opatrně oddělte bílky od žloutků. Žloutky v míse smíchejte se 120 g třtinového cukru a metličkou vyšlehejte do lehké krémové textury.
Do hrnce vlijte 250 ml smetany a 500 ml mléka, přidejte 1⁄2 lžičky mletého muškátového oříšku a špetku soli. Za stálého míchání přiveďte směs pod bod varu. Po jedné lžíci horkou směs vmíchejte ke žloutkové směsi. Spojený základ přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání pomalu na mírném ohřevu přiveďte do požadované hustoty. Pozor, ať teplota nepřesáhne 80 °C!
Hrnec stáhněte z plotny a vlijte do směsi 100 ml rumu nebo jiného oblíbeného alkoholu. Vhodné je třeba brandy. Hotový likér přelijte do ozdobné lahve a dejte vychladit do lednice. Podávejte vždy vychlazený.
Zdroj receptu: Albert