Pokud se po Vánocích cítíte přejedení a chtěli byste shodit nějaké to kilo, zkuste do svého jídelníčku přidal bio zeleninový tatarák z červené čočky a uvidíte.
Jeho příprava vám zabere půl hodiny a není nijak náročná. Červená čočka je zásobníkem užitečných a zdraví prospěšných látek, navíc skvěle zasytí. V kombinaci s žitnopšeničným chlebem pak vykouzlí chutnou svačinku či překrm.
Bio zeleninový tatarák z červené čočky
Na 4 porce budete potřebovat: 200 g červené čočky NP Bio, 1 lžíci extra panenského olivového oleje NP Bio, 1 cibuli NP Bio, 100 g cherry rajčat NP Bio, 1 červenou papriku NP Bio, ½ lžičky kari, ½ lžičky sladké mleté papriky, 1 lžíci kečupu NP Bio, 1 zeleninový bujón NP Bio, pepř, 3 snítky čerstvé petržele, 2 stroužky česneku NP Bio, 4 plátky žitnopšeničného chleba NP Bio
Příprava: Důkladně propláchněte 200 g červené čočky studenou vodou a nechte okapat. V pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a orestujte na něm oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Nakrájejte na malé kostičky 100 g očištěných rajčat a papriky. Přidejte do pánve k cibuli.
Dohromady orestujte, přidejte ½ lžičky kari, ½ lžičky mleté papriky, lžíci kečupu a okapanou čočku. Opět společně orestujte. Vlijte 350 ml vody, přidejte bujón a špetku pepře. Přiveďte k varu a vařte přibližně 15 minut do změknutí čočky. Neměla by být rozvařená, ale takzvaně na skus.
Přidejte nasekanou snítku petrželky a oloupaný a prolisovaný stroužek česneku. Opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači 4 plátky chleba, potřete je stroužkem česneku a podávejte s čočkovým tatarákem. Navrch dozdobte dvěma nasekanými snítkami petrželky. A vegetariánský tatarák se může podávat.
Zdroj receptu: Albert