Boží milosti patří společně s beránkem a mazancem mezi tradiční velikonoční cukroví. Zkuste si je připravit podle našeho receptu a dozvíte se také, jak se tvarují do podoby růžiček a mašliček.
Boží milosti se připravují jako růžičky a mašličky. Růžičky docílíte tak, že si z plátu těsta formičkami vykrojíte 3 velikosti kytiček a složíte je na sebe od největší po nejmenší. Mezi vrstvami vždy střed trošku potřete bílkem. Pak uprostřed udělejte prstem důlek, díky kterému se kytičky spojí a rozevřou. Pozor na smažení, nejdříve je ponořte vrchem dolů, pak obraťte a dosmažte. Mašličky jsou o něco jednodušší. Obdélníček z těsta nařízněte dvakrát a konce protáhněte skrz otvory.
Jak připravit boží milosti
Toto tradiční české velikonoční cukroví se objevuje už v díle Magdaleny Dobromily Rettigové. Boží milosti jsou však populární dodnes. Na tento recept budete potřebovat:
- 380 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 2 žloutky
- 50 g másla
- 1 lžíce cukru
- 200 ml kysané smetany
- 1/4 kávové lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
- 1 polévková lžíce rumu
- olej na smažení
- moučkový cukr na obalování (s vanilkou nebo skořicí)
Změklé máslo utřeme s cukrem do hladka, přidáme sůl a žloutky a vyšleháme do krému. Pak přidáme rum, smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Uhněteme hladké nelepivé těsto. To si po částech tence rozvalujeme a připravujeme buď růžičky, nebo mašličky. Pak je smažíme ve vyšší vrstvě oleje dočervena. Přebytečný tuk necháme odsát a boží milosti obalíme v cukru, nebo jen lehce pocukrujeme.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Boží milosti
Toprecepty.cz: Boží milosti - růžičky, mašličky
Zdroj fotografie:
se souhlasem Torecepty.cz