Cukroví, kapr a bramborový salát nesmí chybět na žádném vánočnímu stole. Téměř každá rodina má svůj vlastní recept na bramborový salát, ale když zkusíte ten náš, rozhodně nešlápnete vedle.
Bramborový salát znají téměř po celém světě a v různých obměnách bychom ho našli v USA, Velké Británii, Německu, ale také v Polsku a Rusku. U nás se zařadil mezi tradiční vánoční jídla ve 40. letech dvacátého století.
Nejlepší bramborový salát
Ideální je připravit bramborový salát den předem, aby se všechny chutě spojily. A samozřejmě patří do lednice, nebo na jiné chladné místo. Na tento recept budete potřebovat:
- 700 g brambor
- 250 g měkkého salámu (pařížský nebo jiný měkký - třeba Junior)
- 3 vejce
- 130 g kyselé sterilované okurky
- 50 g cibule
- 100 g mrkve
- 30 g zeleného hrášku bez nálevu
- 200 g majonézy
- ocet, cukr, sůl a pepř
Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Necháme je vychladnout a nakrájíme na kostičky, ale lze použít i speciální kolečko s drátky. Brambory vložíme do větší mísy, přidáme na kostky nakrájený salám, nakrájenou okurku, cibuli, vařenou mrkev a hrášek.
Pak nastává čas na majonézu, ocet, sůl, pepř a případně několik lžic hořčice. Podle chuti můžeme do salátu vmíchat i trochu cukru, ale s tím raději opatrně. Všechno dobře promícháme a ochutnáváme, jestli není potřeba bramborový salát ještě trochu dochutit. Nakonec přidáme na kostky pokrájená vařená vejce a zlehka promícháme.
Bramborový salát dáme uležet do lednice a čekáme na Štědrý den.
Zdroj informací:
Wikipedia.org: Bramborový salát
Toprecepty.cz: Bramborový salát
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz