Pokud hledáte chutné a zdravé jídlo, zkuste náš veganský recept na cizrnu na paprice s pórkem. Lehce ji dochutí citronová šťáva a rostlinná smetana.
Když používáte sušenou cizrnu, propláchněte ji a namočte přes noc, nebo alespoň na 5 hodin. Poté ji slijte, znovu zalijte vodou a v hrnci přiveďte k varu. Cizrna se do měkka vaří asi 1,5 hodiny.
Jak na cizrnu na paprice
Pokud se chcete najíst zdravě, vyžaduje to trochu snahy, ale výsledek stojí za to. Cizrnu na paprice s pórkem prostě musíte zkusit. Na tento recept budete potřebovat:
- 3 plechovky cizrny nebo cca 500 g sušené cizrny
- 2 velké cibule
- 1,5 lžíce kvalitní sladké papriky
- 1/2 litru zeleninového vývaru
- 2 větší pórky omyté a nakrájené na šikmé proužky
- cca 250 ml rostlinné smetany
- 1 citrón
- sezamový, slunečnicový či olivový olej
- pepř a sůl
Cibuli nakrájejte nadrobno a restujte na oleji ve větším hrnci po dobu cca 5 minut. Poté přidejte papriku a restujte ještě minutku, ale opatrně, aby nezhořkla. Zalijte vývarem a nechte povařit do měkka. Mezitím obsah jedné plechovky cizrny včetně tekutiny rozmixujte tyčovým mixérem. Rozmixovaná cizrna poslouží jako zahušťovadlo.
Když je cibulka v hrnci měkká, rovněž ji rozmixujte tyčovým mixérem. Do hrnce přidejte rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny a nakrájený pórek. Opět přiveďte k varu a na mírném plameni vařte, dokud pórek nezměkne.
Poté sejměte z ohně, vmíchejte rostlinnou smetanu a šťávu z půlky citrónu. Teď už můžete ochutnávat a podle vlastního uvážení přidávat citrónovou šťávu, pepř a sůl. Cizrna na paprice s pórkem se podává s pečivem, rýží nebo těstovinami.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Cizrna na paprice s pórkem
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty