Jak na Nový rok, tak po celý rok, říká se. Možná proto je u nás tradičním pokrmem v tento den čočka na kyselo, která má symbolizovat peníze a zajistit jejich dostatek po nadcházejících 364 dní. Nezapomeňte si ji připravit k obědu ani vy.
Příprava čočky na kyselo vám zabere více než hodinu, ale většina z tohoto času připadá na namáčení a vaření, které je prakticky bezpracné. K plotně se tak na delší čas musíte postavit až v závěru.
Čočka na kyselo se obvykle podává s vejcem natvrdo nebo uzeninou, ale skvěle chutná také s pošírovaným vejcem, jak je zmíněno v následujícím receptu. Dobrou chuť!
Čočka na kyselo
Na 4 porce budete potřebovat: 500 g čočky, 50 g másla, 1–2 cibule, oloupané a nasekané, 3 lžíce hladké mouky, ocet, čerstvě mletý pepř, sůl, 4 vejce, kyselé okurky.
Příprava: Čočku přebereme a omyjeme ve studené vodě. Necháme ji hodinu namočenou a pak ji přibližně stejnou dobu vaříme, až je měkká. Zbylou vodu slijeme do hrníčku.
Na másle osmahneme cibuli, zaprášíme ji moukou, krátce osmahneme a zalijeme ji trochou vody scezené z čočky. Promícháme a vmícháme do uvařené čočky. Dochutíme octem, solí a pepřem a pár minut povaříme.
Hlubokou nerezovou nebo smaltovanou pánev naplníme vodou do výšky několika centimetrů a přivedeme ji těsně pod bod varu. Poznáme to podle toho, že se ode dna ke hladině pouštějí drobné bublinky.
Vejce po jednom rozklepneme do misky. Do vody přidáme lžičku octa a vařečkou utvoříme uprostřed vody vír a jedno vejce do něj vložíme. Vaříme tři až čtyři minuty. Vejce vyndáme děrovanou naběračkou a necháme ho okapat. Čočku podáváme s pošírovaným vejcem a kyselou okurkou.
Zdroj receptu: Albert