Dýně je typická podzimní zelenina a dá se zpracovat mnoha způsoby. Tím nejoblíbenějším je polévka, která není moc komplikovaná, je rychlá a chutná. Polévku z dýně hokaido lze dozdobit smetanou nebo praženými dýňovými semínky.
Podzim si doslova žádá různé vývary a polévky, které nás pořádně zahřejí a ještě díky nim dopřejeme dětem spoustu zeleniny a živin. Pokud si připravíte dýňovou polévku a sáhnete po odrůdě hokaido, určitě si pochutnáte.
Báječná dýně hokaido
Zajímavostí této dýně je, že i když má jméno podle japonského ostrova Hokkaido, ve skutečnosti sem byla dovezena z Nové Anglie. Dýně hokkaido, často též pouze hokaido, je podle webu Bio domov menší než dýně, které se u nás obvykle pěstují.
Hokaido obsahuje betakaroten, hořčík, draslík, nenasycené mastné kyseliny, vitamin B a kyselinu nukleovou. Podle Českého rozhlasu je to učiněný elixír mládí, neboť zpomaluje stárnutí. Pročišťuje organizmus a šťáva z dýně hokaido pomáhá hojit akné, lupénku a ekzémy. Výtečná je také v kuchyni, její chuť je zhmotněním podzimu. Výhodou je, že se nemusí loupat, neboť slupka hezky změkne v průběhu tepelné úpravy.
Výjimečně zdravý zázvor
Do polévky z dýně hokaido se používá čerstvá šťáva ze závoru. Jde vlastně o odenky rostliny jménem zázvor lékařský. Nejenže je zázvor součástí asijské kuchyně, kterou oživí svou výraznou chutí, ale najdeme jej třeba v limonádách nebo pivu. A, samozřejmě, podzim a zimu si už dnes nedovedeme představit ani bez zázvorového čaje.
Zázvor má totiž protizánětlivé a antibakteriální účinky, pomáhá s rýmou a chřipkou. Samotný zázvor nepůsobí proti virům, ale funguje hlavně jako podpůrný prostředek. Silice v něm obsažené stimulují organismus a jeho prohřívání. Navíc jej lze použít u různých druhů nevolností, ať už jde o žaludeční, cestovní nebo těhotenské. Jen by jej těhotné ženy měly užívat pouze v omezené míře.
Polévka z dýně hokaido
Jedním ze způsobů, jak lze v kuchyni použít dýni hokaido, je připravit si báječnou polévku. Na tento recept budeme potřebovat:
- 750 g dužiny dýně hokaido
- 1 litr vývaru
- 2 stroužky česneku
- šťáva z cca 2 cm čerstvého zázvoru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 zakysaná smetana
Z dýně nejdřív vybereme semínka a pak si ji nakrájíme na kousky. Do hrnce nejdřív vlijeme vývar a přivedeme ho k varu. Pak vložíme nakrájenou dýni a vaříme do změknutí. Chvíli před koncem přidáme prolisovaný česnek.
Dýňovou polévku rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a šťávou ze zázvoru. Tu lze získat třeba tak, že jej vymačkáme lisem na česnek. Polévku na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, ale můžeme sáhnout také po opražených dýňových semínkách.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Zázvor
Toprecepty.cz: Dýňová polévka
Hradec.rozhlas.cz: Štiplavý lék. Zázvor patří do asijské kuchyně i domácí lékárny
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty