Brambory, cibule a slanina, tato kombinace vždy slibuje skvělý gastronomický zážitek. Nejinak je tomu i v případě gratinovaných brambor ve slanině.
Jde o velmi snadný recept, jehož přípravu zvládnete za 45 minut. Přejeme dobrou chuť!
Gratinované brambory ve slanině
Na 6 porcí budete potřebovat: 600 g brambor typu A, 300 g anglické slaniny – plátky, 100 ml smetany ke šlehání (31 %), 100 ml plnotučného mléka, mletý muškátový oříšek, 1 cibuli, sůl, pepř, 1 snítku čerstvého rozmarýnu
Příprava: Brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, cibuli ještě rozeberte na kroužky. Kulatou zapékací mísu o průměru 22 cm vyložte plátky slaniny od středu směrem k okraji tak, aby se překrývaly a přesahovaly přes okraj.
Smetanu, mléko a špetku muškátového oříšku přiveďte k varu v malém rendlíku a ihned stáhněte z plotýnky. Plátky brambor a kroužky cibule navrstvěte do slaninou vyložené zapékací mísy. Každou vrstvu posolte a opepřete. Zakončete vrstvou brambor, přelijte smetanovou směsí a nakonec překryjte anglickou slaninou.
Pečte 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ozdobit můžete čerstvým rozmarýnem.
Zdroj receptu: Albert