Když se skloubí lahodná chuť smetany s čokoládou, nemůže z toho vzniknout nic jiného než exkluzivní pochoutka. A nejinak je tomu u těchto aztéckých lanýžů.
Jde o velni chutný dezert, který je navíc snadný na přípravu. A skvěle se bude vyjímat i na adventní tabuli.
Aztécké lanýže
Na 35 kusů budete potřebovat: 200 ml smetany ke šlehání (30 %), 1 pomeranč, 1 lžičku mleté skořice, ½ lžičky pepře, ¼ lžičky kajenského pepře, 300 g hořké čokolády Albert Excellent (70 %), sůl, 40 g másla, 80 g holandského kakaa
Příprava: Do hrnce vlijte smetanu, vsypte nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče, skořici, pepř a kajenský pepř. Takto ochucenou smetanu přiveďte k varu. Pak stáhněte z plotny a nechte 30 minut louhovat. Čokoládu nalámejte na kousky, dejte do misky nad vodní lázeň a pomalu rozpusťte.
Po vylouhování smetanu přelijte přes síto do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu. Následně ji po třetinách stěrkou vmíchejte do rozpuštěné čokolády. Míchejte důkladně, aby se vše spojilo na hladký lesklý krém. Pak přidejte špetku soli a vmíchejte na kostičky nakrájené máslo. Směs nalijte do misky, přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala hladiny čokolády, aby nevznikl škraloup. Dejte na hodinu do lednice.
Do misky prosejte kakao a dejte stranou. Vyndejte mísu s čokoládou z lednice, naberte lžičku a postupně po jedné vyválejte do kuličky. Ty ihned obalte v připraveném kakau.
Takto připravené lanýže můžete přendat do krabičky. Uzavřete ji tak, aby uvnitř bylo co nejméně místa pro vzduch. V lednici vám vydrží až týden.
Zdroj receptu: Albert