Počasí přeje houbám, takže se dá očekávat, že hezky porostou a můžeme opět sáhnout po chutných receptech z nich. Zkusili jste někdy houby na kyselo se smetanou a špetkou kopru?
Kopr je nenáročná aromatická rostlina, která má navíc léčivé účinky, neboť pomáhá s nadýmáním i zažívacími potížemi. Podporuje také tvorbu mateřského mléka. Semena kopru obsahují fosfor, vápník a vitamín C.
Houby na kyselo
Kopr se v kuchyni používá k rybám a zelenině, je neodmyslitelným pomocníkem u přípravy různých pomazánek, polévek a omáček. Dobře se hodí také k houbám na kyselo se smetanou. Na tento recept budete potřebovat:
- 300 - 400 g očištěných nakrájených hub
- 1 cibule
- 100 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 1 lžíce másla
- 200 g husté zakysané smetany
- mléko
- 1 žloutek
- 1 lžíce hladké mouky
- mletý kmín, 3-4 kuličky nového koření, bobkový list, sůl a pepř
- jemně nasekaný kopr (asi lžíce), pár kapek citronu a špetka cukru
Cibuli nakrájíme na malé kousky a lehce zpěníme na másle. Pak přidáme nové koření a bobkový list. Necháme chvíli pracovat a přihodíme nakrájené houby, kmín, sůl, podlijeme vývarem a dusíme asi 10 minut.
Jak na houby na kyselo se smetanou
Mezitím si rozmícháme smetanu s moukou a troškou mléka a houby zahustíme. Povaříme 10 minut a přilijeme malé množství mléka s rozkvedlaným žloutkem. Necháme minutku povařit, přisypeme kopr a odstavíme. Pozor na množství kopru, dáváme ho opravdu jen trošku na podtržení chuti. Kopr patří do omáčky až na konci, protože v teplém prostředí ztrácí chuť a vůni.
Omáčku teď podle vlastní chuti doladíme citronovou šťávou a cukrem. Podáváme s těstovinami, bramborami nebo knedlíkem. Houby na kyselo jsou však výborné také s čerstvým chlebem.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Kopr vonný
Toprecepty.cz: Houby na kyselo se smetanou