Už rostou houby: Báječné jsou pečené s bylinkami, ale neztratí se ani v buřtguláši

Už rostou houby: Báječné jsou pečené s bylinkami, ale neztratí se ani v buřtguláši
Zdroj: Unsplash

Houbařská sezona už začala, vlhké a teplé počasí přeje růstu hub a prý jich letos bude hodně. V lesích lze najít jak lišky, tak pravé hřiby. Jak je co nejlépe zpracovat, když si jich domů přinesete plný košík?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 17. 07. 2021 12:00

Zatímco vlhko a teplo přeje houbám, pokud jsou teploty příliš vysoké, hrozí jim naopak rychlá zkáza. „V tuto dobu bývá červů v houbách více, protože je teplo. Jakmile je trochu chladněji, tak tolik červů nebývá. Pokud je ale kolem třiceti stupňů, tak je to špatné. To mají červi pré,“ vysvětluje pro deník Právo meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík.

Nejlepší recepty z hub

Nadšení ze sběru hub, ať jste šli najisto na vlastní tajné místo, nebo vám košík naplnila náhoda, vystřídá po příchodu domů další druh radosti. Teď totiž přichází čas na to, aby se houby proměnily i v lahodný chuťový zážitek.

Podle kulinářského webu Toprecepty.cz patří houby obecně mezi nejčastěji používané ingredience. A na některých receptech je zajímavé třeba to, že je lze připravit z jakýchkoliv hub, které si přinesete. Takové jsou třeba vynikající opečené houby s bazalkou. Na tento recept budete potřebovat:

  • 250 g hub (mohou být jakékoliv)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička italské směsi bylinek (sušená bazalka, majoránka, oregano, rozmarýn)
  • sladká paprika
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • větší špetka mletého pepře
  • sůl
  • 1 čajová lžička balsamika

Vhodnější jsou menší houby, ale ty větší lze klidně nakrájet na menší kousky. Vložíme je do směsi připravené z balsamika, olivového oleje, bylinek a utřeného česneku. Ideální je nechat houby marinovat přes noc, ale postačí i půl hodiny. Pak se pečou přibližně 20-25 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Tyto houby můžete jíst s čerstvým chlebem či bagetou, ale lze je použít i jako přílohu k masu.

Houby a maso

Pokud vám samotné pečené houby nebudou stačit, lze je podle webu Toprecepty.cz použít i do klasického buřtguláše. Klidně postupujte podle vlastního osvědčeného receptu, jen tam vedle špekáčků a brambor přidejte i houby, nakrájené na zhruba stejně velké kousky.

Nepřekonatelnou kombinací jsou ale houby s hovězím masem. Ať už podusíte plátky masa na houbách, nebo zkusíte jakýkoliv jiný recept, můžete se vsadit, že houby dodají výslednému pokrmu hloubku a další chuťový rozměr. Tak ať se vám jejich hledání daří.

Zdroje informací:

Toprecepty.cz

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články