Patří mezi nejoblíbenější polévky, protože chuti silného hovězího vývaru se nic nevyrovná. Zkuste si jej připravit podle receptu s játrovými knedlíčky.
Pokud si polévku připravujete dopředu, nebo ji chcete podávat až druhý den, uvařené nudle nechte zvlášť. Do polévky je dejte těsně před podáváním, protože nudle nabydou a polévka je pak moc hustá.
Jak připravit hovězí vývar
Vývary jsou základem české kuchyně. Zkuste si připravit třeba hovězí s báječnými játrovými knedlíčky. Na tento recept budete potřebovat:
- 0,5 kg hovězího předního masa
- 1 větší mrkev
- kousek celeru
- 1 menší kořenová petržel
- sůl
- pepř
- 1 cibule
- vlasové nudle (jiné těstoviny)
- nať petržele
Maso dáme vařit do tlakového hrnce a přilijeme asi 2 litry vody. Můžeme tam přidat ještě kost, aby byl vývar silnější. Osolíme a přihodíme celou cibuli, kterou kvůli barvě použijeme i se slupkou. Jen si odkrojíme konce.
Maso s cibulí můžeme uvařit i v klasickém hrnci, doba varu ale bude mnohem delší, zhruba 2-3 hodiny. Nevaříme prudce, spíše jen táhneme kolem bodu varu nebo těsně pod ním. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru, nakrájíme na kostičky a dáme zpět.
Jak připravit játrové knedlíčky
Do hovězího vývaru patří játrové knedlíčky. Na jejich přípravu budete potřebovat:
- 0,5 kg vepřových jater (hovězí)
- 2 stroužky česneku
- trochu majoránky
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- strouhanka
- nať petržele
Játra rozmixujeme, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce, nasekanou petržel, utřený česnek a zahustíme trochou strouhanky. Lžičkou vykrajujeme kousky, házíme je do vroucího vývaru a necháme povařit.
Nyní dáme zvlášť vařit na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Po uvaření zeleninu scedíme a vložíme ji do hotového vývaru. Stejně si zvlášť uvaříme nudle, přecedíme, propláchneme studenou vodou a pak je teprve vložíme do vývaru. Nakonec dáme do polévky nasekanou petržel a dochutíme solí a pepřem.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty