Kombinace sladkého a kyselého se báječné hodí do teplých dnů. Zkuste si proto připravit hrnkový koláč s rebarborou a drobenkou. Nezabere vám moc času a báječně si pochutnáte.
Sezona rebarbory obvykle probíhá v květnu a červnu. Poté tato zelenina začne kvést a obsah kyseliny šťavelové se v ní zvýší natolik, že už není vhodná ke konzumaci.
Jak připravit hrnkový koláč
Tento recept je univerzální, takže do něj můžete použít ovoce podle vlastního výběru. My jsme pracovali s rebarborou. Začneme s těstem, na které budete potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 -3/4 hrnku vlažného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- tuk na vymazání plechu
- hrubá mouka na vysypání plechu
Nejdříve oloupeme tři řapíky rebarbory a nakrájíme je na kousky. Zalijeme je vřelou vodou a necháme chvíli stát. Pak horkou vodu slijeme, rebarboru propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo ho vyložíme pečicím papírem. Troubu vyhřejeme na 175 °C. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky dáme stranou, z bílků vyšleháme pevný sníh. Do mísy nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, cukr, vanilkový cukr a promícháme. Přidáme olej, žloutky, vlažné mléko a opět vše promícháme. Nakonec už jen lehce vmícháme sníh.
Těsto vylijeme na plech, poklademe rebarborou, lehce pocukrujeme a posypeme drobenkou. Tu si připravíme jednoduše - do mísy vložíme 160 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru a 80 g másla. Promneme prsty, až se vytvoří drobenka. Hrnkový koláč s rebarborou pečeme zhruba 35 minut.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Hrnkový koláč s rebarborou
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz