Hrnkový koláč s rebarborou: Připravte si sezónní laskominu s máslovou drobenkou

Kombinace sladkého a kyselého se báječné hodí do teplých dnů. Zkuste si proto připravit hrnkový koláč s rebarborou a drobenkou. Nezabere vám moc času a báječně si pochutnáte.

Jana Jánská
Jana Jánská 02. 06. 2023 15:00

Sezona rebarbory obvykle probíhá v květnu a červnu. Poté tato zelenina začne kvést a obsah kyseliny šťavelové se v ní zvýší natolik, že už není vhodná ke konzumaci.

Jak připravit hrnkový koláč

Tento recept je univerzální, takže do něj můžete použít ovoce podle vlastního výběru. My jsme pracovali s rebarborou. Začneme s těstem, na které budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 -3/4 hrnku vlažného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk na vymazání plechu
  • hrubá mouka na vysypání plechu

Nejdříve oloupeme tři řapíky rebarbory a nakrájíme je na kousky. Zalijeme je vřelou vodou a necháme chvíli stát. Pak horkou vodu slijeme, rebarboru propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo ho vyložíme pečicím papírem. Troubu vyhřejeme na 175 °C. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky dáme stranou, z bílků vyšleháme pevný sníh. Do mísy nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, cukr, vanilkový cukr a promícháme. Přidáme olej, žloutky, vlažné mléko a opět vše promícháme. Nakonec už jen lehce vmícháme sníh.

Těsto vylijeme na plech, poklademe rebarborou, lehce pocukrujeme a posypeme drobenkou. Tu si připravíme jednoduše - do mísy vložíme 160 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru a 80 g másla. Promneme prsty, až se vytvoří drobenka. Hrnkový koláč s rebarborou pečeme zhruba 35 minut.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Hrnkový koláč s rebarborou

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články