Čočka by neměla v našem jídelníčku chybět. Je zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů. Určitě je škoda si ji připravovat jen na Nový rok. Špatnou pověst jí dělá nadýmání. To jde ale omezit, pokud využijete tipy a triky z našeho článku.
Trápit se nafouklým břichem nemusíte. Tahle luštěnina si zaslouží naši pozornost. Luštěniny by se totiž měly konzumovat zhruba třikrát týdně.
Čočka bez nadýmání
Na podporu stravitelnosti čočky se nabízí řada možností. Ať už se jedná o rady k přípravě, nebo také kombinaci s různými druhy rostlin.
Tipy k přípravě čočky
Jedním ze základních triků pro lepší stravitelnost čočky je namočení do studené vody, při kterém se vyplaví nadýmavé látky (kyselina fytová, puriny). Většinou se doporučuje přes noc, ale minimálně několik hodin. Voda, ve které čočku namáčíte, by se měla asi dvakrát vyměnit. Voda z namáčení se nakonec slije, čočka se propláchne a vaří se v nové vodě.
Největší potíže způsobuje hnědá čočka, jejíž slupka je velmi těžko stravitelná. Další možnost představuje mixování, mletí nebo také propasírování.
Nakonec můžete vyzkoušet další způsob, a to čočku několikrát za sebou rychle spařit vodou. Čočku můžete také nechat naklíčit, čímž získáte základ třeba pro salát. Benefitem pro zdraví budou vzniklé enzymy. Při nakličování je ale třeba dávat pozor na případné plísně.
Luštěniny: Proč je naše babičky i kuchařky ve školní jídelně vařily tak často?
Bylinky proti nadýmání
Nadýmání omezují také některé bylinky, které se dají využít při vaření, případně jako ozdoba pokrmu. Mezi tyto bylinky patří nejen majoránka, ale i tymián, saturejka, kmín, libeček, koriandr, fenykl a anýz.
Další rostliny proti nadýmání
Při vaření můžete čočku zkombinovat také s mořskými řasami (řasa kombu) nebo třeba s kousky zázvoru.
Různé druhy čočky
Nabízí se řada druhů čočky, přičemž každý má trochu jiné vlastnosti. Méně nadýmá čočka zelená. Bez této zdravotní nepříjemnosti se obejdete u čočky červené, která se ani nenamáčí a hned je uvařená.
Jídelníček můžete zpestřit i černou čočkou beluga. Nenamáčí se, dobře zachovává tvar a na její přípravu nepotřebujete hodně času. Ani ta by neměla nadýmat.
Když budete přemýšlet nad různými úpravami čočky, které zamezí nadýmání, určitě přijdete i na zajímavé kombinace a nové recepty. Pátrání po úpravách čočky vás tak zavede ke zpestření jídelníčku. A to je skvělé!