Určitě se vám stane, že špatně odhadnete množství jídla a nějaké vám zbude. Co udělat s takovou vánočkou? Zbytky vánočky určitě nemají zamířit do koše. Nabízíme jejich využití hned ve dvou receptech.
Vánočka, a speciálně ta pečená doma, je plná mandlí a rozinek. Kromě toho skvěle chutná. Její využití v dalších receptech není jen o tom, že zpracováváte zbytky. Recepty s vánočkou udělají z klasického jídla něco mnohem víc.
Francouzský toast z vánočky
Francouzský toast bývá většinou připravován z toastového chleba. Když ale využijete starou vánočku, získá toast její úžasnou chuť. Možná už pak ani nebudete mít chuť na obvyklou podobu tohoto toastu.
Budete potřebovat: vánočku, 1 vejce, mléko, máslo, moučkový cukr.
Vejce rozšlehejte v misce a trochu nařeďte mlékem. Vánočku nakrájejte na plátky a nechte ji z obou stran nasáknout směsí vejce a mléka. Na pánvičce rozehřejte máslo a z obou stran vánočku opečte. Vrchní stranu můžete posypat moučkovým cukrem.
Žemlovka z vánočky
Žemlovka ze staré vánočky je mnohem chutnější, než když použijete klasický rohlík.
Budete potřebovat: zbytky vánočky, 3 jablka, 2 vejce, měkký tvaroh, 200 ml smetany ke šlehání, mléko podle potřeby, vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci, případně cukr krupici (kdo má radši sladší), můžete přidat i rozinky a skořici.
Na vymazání potřebujete: máslo a strouhanku.
Troubu si předehřejte na 170 °C. Pekáček důkladně vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Smíchejte smetanu s troškou mléka. Do této směsi namáčejte kousky vánočky a dávejte na dno pekáčku. Na tuto vrstvu přijde vrstva tvarohu smíchaná s rozinkami, žloutky, vanilkovou esencí, případně cukrem.
Jablka můžete oloupat, ale když to neuděláte, vadit to nebude. Nakrájejte je na plátky a dejte na tvarohovou směs, posypte skořicí. Opět pokračujte s vrstvou vánočky. Jestli máte ještě další suroviny a umožňuje to velikost pekáčku, pokračujte opět vrstvou tvarohu, jablek a nakonec vánočky, dokud nenaplníte celý pekáček.
Žemlovka se peče asi 30–40 minut. Na posledních zhruba 10 minut dejte na žemlovku vrstvu ušlehaného sněhu a nechte vytvořit mírnou krustičku.
Tip: Žemlovou vánočku posunete o úroveň výš, když do tvarohové směsi přidáte kůru z chemicky neošetřeného citronu.