Zpěvačka Kamila Nývltová se s redakcí Lifee.cz podělila o rodinný recept na vanilkové rohlíčky, jak je připravovala už její prababička, která sloužila v zámecké kuchyni. Důležité je podle Kamily odpočinuté těsto, správně vyhřátá trouba a také čas, který v ní cukroví stráví. Závěrem přidává zpěvačka ještě malý tip, jak vylepšit servírování.
Zpěvačka Kamila Nývltová peče cukroví každoročně a protože se rychle rozkřiklo, jak je skvělé, prodává ho dnes doslova po tunách. Na podzim také zpěvačka vydala kuchařku Na plech s Kamilou, která je plná jejích rodinných receptů z městečka Rtyně v Podkrkonoší, které jsou lety prověřené a vyzkoušené.
Recept na vanilkové rohlíčky Kamily Nývltové
Vanilkové rohlíčky od Kamily jsou jeden jako druhý, bohatě pocukrované a rozpadají se na jazyku. Zde také zpěvačka přidává jednu vychytávku - abyste měli rohlíčky úhledně vytvarované, můžete místo jejich tvarování a válení použít moderní silikonovou formu, do které těsto vtlačíte.
Na 40 kusů vanilkových rohlíčků podle rodinného receptu zpěvačky Kamily Nývltové budeme potřebovat:
- 50 g vlašských ořechů
- 150 g hladké mouky
- 20 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 100 g másla
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Nejprve si nameleme oříšky najemno, přidáme mouku a moučkový s vanilkovým cukrem. Vše smícháme a přidáme žloutek a vlažné rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme alespoň 24 hodin uležet v chladu. „My ho doma vždycky dělali alespoň dva dny předem. Chutě se hezky propojí a těsto se odleží,“ radí Kamila.
Druhý den těsto vyndáme chvilku předem, aby stačilo povolit, a začneme vytvářet stejně velké kuličky, ze kterých pak tvarujeme rohlíčky.
Takto připravené rohlíčky rozmístíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme na cca 14 minut do trouby vyhřáté na 170 °C. Jakmile jsou rohlíčky lehce nazlátlé, vytahujeme. Asi 5 minut je necháme odstát a následně je ponoříme do misky s cukrem a důkladně obalíme.
Rohlíčky skladujeme v uzavřené krabici ve tmě.
TIP na servírování: Před vykládáním z krabice rohlíčky ještě lehce posypte moučkovým cukrem.