Kynuté koláče s tvarohem a meruňkami mají jedno tajemství. Díky sádlu je těsto vláčné, hladké a velmi dobře se s ním pracuje. A navíc jsou pak koláče jako čerstvé i druhý den po upečení.
Do těsta na kynuté koláčky rozhodně patří sádlo. Bude se vám sice zdát trošku mastnější, ale koláče pak vydrží déle chutné.
Jak upéct meruňkové koláčky
Nedílnou součástí koláčků s tvarohem a meruňkami je drobenka. Tu na koláče využijete docela často, takže se stačí naučit jednoduchý postup. V prstech promněte 100 g hladké mouky, 80 g cukru a 80 g másla a máte hotovou drobenku. Lze ji ovšem udělat i na pánvi. Pak se můžete pustit do přípravy těsta na koláčky. Na tento recept budete potřebovat:
- 600 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 100 ml oleje
- 20 g změklého sádla
- 42 g čerstvého droždí
- citronová kůra
- 0,5 lžičky soli
Z droždí, lžičky cukru a vlahého mléka uděláme kvásek a necháme ho vzejít. V míse rozšleháme žloutky, olej a sádlo. Přidáme prosátou mouku, kvásek a zbytek surovin. Vypracujeme hladké těsto a necháme pod utěrkou kynout asi hodinu.
Pak se můžeme vrhnout na náplň, na kterou budeme potřebovat 250 g tvarohu, cukr podle chuti, 1 vanilkový cukr, 1 vejce a citronovou kůru. Do tvarohu zamícháme žloutek, oba cukry a citronovou kůru. Z bílku ušleháme sníh a rovněž vmícháme do tvarohu.
Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Z těsta tvoříme menší kuličky, ukládáme na plech a necháme kynout 10-15 minut. Každou roztlačíme dnem sklenky, kterou lehce omoučíme, aby vznikl důlek na náplň a potřeme rozšlehaným vejcem. Pak pomocí lžičky klademe do důlků tvarohovou náplň. Na ni položíme kousky meruněk. Nakonec nandáme na koláčky drobenku. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 180 °C, až okraje koláčků zezlátnou. Když vychladnou, tak je ještě můžeme pocukrovat.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Koláčky s tvarohem a meruňkami
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz