Pohled na zralé jahody samozřejmě nejvíc láká ke konzumaci čerstvých a svěžích plodů. Ale můžete je zkusit použít i v kuchyni. Křehký tvarohový koláč s jahodami vypadá báječně na řezu a ještě lépe chutná.
Tento koláč tak trochu klame tělem, neboť drobenka zakryje jahody. Ale nedejte se zmást, na řezu se hezky ukáže jeho struktura a chutné jahůdky vykouknou. Alespoň na malou chvilku, než se koláč sní.
Křehký tvarohový koláč s jahodami
Lahodný a jahodami vonící koláč... co lepšího si teď můžeme přát? A k tomu tvarohová náplň na tenoučkém korpusu z křehkého máslového těsta, která je posypaná máslovou drobenkou a zdobená pokrájenými čerstvými jahodami. Na těsto křehkého tvarohového koláče s jahodami budeme potřebovat:
- 170 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 1 žloutek
- sůl
Hladkou mouku vsypeme do mísy se špetkou soli, cukrem, žloutkem a máslem nakrájeným na kousky. Všechno zpracujeme v těsto a vložíme jej do koláčové formy vymazané máslem.
Teď si připravíme náplň. Množství jahod je individuální, pokud zbydou, lze je použít na ozdobení talíře, když budeme koláč servírovat. Na náplň budeme potřebovat:
- jahody
- 500 g tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 100 g krupicového cukru
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1/2 balíčku vanilkového pudingu
- 0,5 citrónu (šťáva)
Zbývá už jen drobenka, kterou si můžeme připravit poměrně jednoduše. Smícháme 60 gramů másla, 6 lžic hrubé mouky a 6 lžic třtinového cukru.
Jak na křehký tvarohový koláč s jahodami
Když máme pekáček vyložený těstem, vyšleháme si tvaroh s pudinkovým práškem, citronovou šťávou, žloutky a oběma cukry. Zbyly nám tři bílky, ze kterých si vyšleháme sníh a opatrně jej vmícháme do náplně. Tu pak rozetřeme na těsto a navrch poklademe nakrájené kousky jahod.
Zbývá už jen posypat drobenkou, kterou připravíme pouhým promnutím surovin v prstech. Křehký tvarohový koláč s jahodami pečeme ze jej konzumovat vychlazený přímo z lednice, ale nejlepší je ještě mírně teplý...