Patizon nepatří mezi časté návštěvníky českých kuchyní, což je ale škoda. Zkuste si ho připravit v trojobalu. Pokud budete patizon péct v troubě, nebude tak mastný a těžký na žaludek. A pochutná si celá rodina.
Pokud budete patizon připravovat pro celou rodinu, zkuste kousky pro děti obalit jen v čisté mouce. Pak do ní můžete přimíchat pepř, pálivou papriku nebo chilli. Jen nezapomeňte, na kterou část plechu jste položili tu jemnější variantu.
Nejlepší pečený patizon
Patizon lze připravovat mnoha způsoby a smažení patří mezi ty nejchutnější. Pokud ale zrovna neholdujete jídlům s vysokým obsahem oleje, zkuste patizon obalit a upéct v troubě. Na tento recept budete potřebovat:
- 1 patizon
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- trocha mléka
- sůl
- hladká mouka
- strouhanka a parmezán (v poměru 1:1)
- mletý pepř
- 1/2 lžičky mleté uzené papriky
- trocha oleje
Patizon nakrájíme na cca 1 cm silné plátky, oloupeme a vykrojíme vnitřní měkkou část se semínky. Plátky rozložíme na tác nebo plech, osolíme z obou stran a krátce necháme pustit vodu. Osušíme papírovou utěrkou.
Vejce rozšleháme s mlékem a utřeným česnekem a lehce osolíme. Strouhanku smícháme s pepřem, nastrouhaným sýrem a paprikou. Kousky osušeného patizonu obalíme v mouce, pak ve vejcích a nakonec v ochucené strouhance.
Uložíme je na plech s pečicím papírem, který lehce potřeme olejem. Také kousky patizonu na plechu pokapeme olejem. Pečeme na 200 °C asi 15 minut dokřupava. K podávání si můžete připravit váš oblíbený dip.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Křupavý patizon z trouby
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz