Kulajda je bílá polévka, která se do celé republiky rozšířila z jižních Čech. Má nespočet variant, a přestože si ji většinou nedokážeme představit bez hub, v původních receptech se neobjevují. Prozradíme, jak tuto polévku připravuje známá zpěvačka Naďa Urbánková.
Mezi základní suroviny využívané pro přípravu kulajdy patří brambory, vajíčko, smetana, máslo, mouka a čerstvý kopr. Stále ale platí – co rodina, to jiný recept.
Tipy na přípravu kulajdy
Při přípravě polévky se neobejdete bez smetany. Otázkou je, jestli bude zakysaná, nebo ke šlehání (33%). Když využijete smetanu zakysanou, přidejte ji až nakonec, aby se polévka nesrazila.
Do kulajdy se většinou dávají houby. Z jihu Čech se často ozývá, že by to měly být lišky, ale můžete přidat i hříbky. Jestliže máte zásobu jiných, využijte prostě ty. Dají se použít zavařené, případně sáhněte po sušených.
Někdo polévku dělá jen z vody, jiný dává vývar. K tekutině se dá přidat i bobkový list a nové koření, nezapomeňte je ale před konzumací vylovit. Někdo polévku dokonce malinko sladí. Je totiž třeba dobře vybalancovat její přirozeně nakyslou chuť. Kopr je ideální přidat čerstvý.
Kulajdu s oblibou připravuje i známá zpěvačka, moderátorka a herečka Naďa Urbánková. Kromě zakysané smetany v ní najdete pokrájené vejce natvrdo a další ingredience, které z ní dělají skutečný kulinářský zážitek.
Kulajda podle Nadi Urbánkové
Budeme potřebovat: 5 středně velkých brambor, hrst lišek a hříbků, 1 cibuli, 2 lžíce sádla, 4 vejce, 4 lžíce hladké mouky, svazek kopru, špetku drceného kmínu, zakysanou smetanu, ocet podle chuti, špetku pepře a soli.
Příprava: Do litru vroucí vody nasypeme na kostky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a přidáme kmín. Brambory vaříme do poloměkka.
Mezitím si pokrájíme cibuli a na pánvičce ji osmažíme na sádle dozlatova, přidáme nakrájené houby, orestujeme je a zvolna dusíme. Vejce uvaříme natvrdo a pokrájíme na kostičky. Spolu s dušenými houbami je přidáme k bramborám.
Dále přihodíme hrstku nadrobno nakrájeného kopru a ještě povaříme. Nakonec za stálého míchání přilijeme zakysanou smetanu, ve které jsme si rozmíchali hladkou mouku. Chvíli povaříme a podáváme. Na talíři můžeme kulajdu ještě dochutit octem.