Květák v kuchyni: Dětem zachutná krémová polévka, rodiče si jej zapečou s hermelínem

Květák v kuchyni: Dětem zachutná krémová polévka, rodiče si jej zapečou s hermelínem
Zdroj: Pixabay
Květák má málo kalorií a vysoký obsah vlákniny, díky které zasytí na delší dobu. Obsahuje spoustu vitamínů (C a K), kyselinu listovou a také hořčík, draslík a vápník.U nás poznáme zejména bílý květák, ale existuje i několik tmavších odrůd, které mají ještě vyšší obsah vitamínů a minerálů.Květák si rozumí s bramborami v placičkách, ale také s batáty. Stačí je jen zapéct se sýrovou omáčkou a máte famózní večeři.Květák se neztratí ani v grilovací sezóně. Nakrájejte jej na asi 1 až 1,5 centimetru silné plátky, potřete máslem a grilujte asi 5-7 minut z každé strany. Můžete ho také vyšperkovat marinádou z olivového oleje, dijonské hořčice, česneku, soli a pepře.+ 1 fotka+ 2 fotky

Květák neboli karfiol je doslova královská zelenina. V 16. století se ve Francii pěstoval i pro krále Ludvíka XIV. Květák obsahuje vitamín C, vlákninu, draslík, vápník, hořčík a kyselinu listovou. Jí se i syrový, báječný je zapékaný s další zeleninou.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 20. 05. 2022 11:30

Květák pochází severovýchodního Středomoří, pravděpodobně z Kypru, kde se pěstoval již od starověkého Říma. V Evropě se poprvé objevil přibližně ve 12. až 13. století. Dlouho představoval vzácnou pochoutku. Dnes si jej můžeme vypěstovat i na zahradě, jen je trochu náročnější. Hlavně na prostor a péči, potřebuje dostatek vody a živin.

Krémová květáková polévka

Patří mezi nejoblíbenější polévkové zeleniny, najdeme jej v nejednom vývaru. Někdy ale může být i hlavní hvězdou pokrmu. A kdyby se mu třeba děti z nějakého důvodu vyhýbaly, můžeme zkusit uvařit krémovou květákovou polévku, která bude chutnat i těm nejmenším. Na tento recept budeme potřebovat:

  • 1 květák
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 250 ml mléka
  • muškátový oříšek, sůl a petrželová nať

Nejdřív si v hrnci rozehřejeme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku. Pak ji zalijeme vývarem a pořádně rozmícháme. Pečlivě si omyjeme květák a rozebereme na růžičky. Ty přidáme do polévky a vaříme do změknutí. Poté přilijeme mléko a dochutíme solí a muškátovým oříškem. Polévku necháme ještě projít varem a ozdobíme petrželovou natí. Pro nejmenší strávníky můžeme květákovou polévku rozmixovat.

Zapékaný květák s hermelínem

Květák je výbornou součástí zapékaných pokrmů, lze jej kombinovat s další zeleninou, bramborami nebo těstovinami. Jen je potřeba mít na paměti, že květák obvykle předem krátce povaříme v páře nebo ve vodě. Zkusili jste někdy květák a brambory zapečené s hermelínem? Na tento recept budeme potřebovat:

  • malý květák
  • 4-5 brambor
  • 1 hermelín
  • 1 červená cibule
  • 100 g šunky nebo anglické slaniny
  • 150 ml smetany 12%
  • 1 vejce
  • kousek másla
  • strouhaný sýr na posypání
  • mletý kmín, sůl a pepř

Květák a oloupané brambory nakrájíme na stejně velké kousky a povaříme v osolené vodě asi 7-8 minut. Vývar si můžeme nechat stranou na polévku, teď budeme potřebovat jen okapané brambory a květák. Nakrájíme si na proužky sýr, šunku a cibuli. Všechno vložíme do pekáčku vymazaného máslem, okořeníme a promícháme.

Rozšleháme si vejce se smetanou a zalijeme směs v pekáčku. Brambory s květákem a hermelínem se pečou odkryté asi 10-15 minut. Pak je posypeme strouhaným sýrem a necháme chvilku zapéct dozlatova.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články