Květák neboli karfiol je doslova královská zelenina. V 16. století se ve Francii pěstoval i pro krále Ludvíka XIV. Květák obsahuje vitamín C, vlákninu, draslík, vápník, hořčík a kyselinu listovou. Jí se i syrový, báječný je zapékaný s další zeleninou.
Květák pochází severovýchodního Středomoří, pravděpodobně z Kypru, kde se pěstoval již od starověkého Říma. V Evropě se poprvé objevil přibližně ve 12. až 13. století. Dlouho představoval vzácnou pochoutku. Dnes si jej můžeme vypěstovat i na zahradě, jen je trochu náročnější. Hlavně na prostor a péči, potřebuje dostatek vody a živin.
Krémová květáková polévka
Patří mezi nejoblíbenější polévkové zeleniny, najdeme jej v nejednom vývaru. Někdy ale může být i hlavní hvězdou pokrmu. A kdyby se mu třeba děti z nějakého důvodu vyhýbaly, můžeme zkusit uvařit krémovou květákovou polévku, která bude chutnat i těm nejmenším. Na tento recept budeme potřebovat:
- 1 květák
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 250 ml mléka
- muškátový oříšek, sůl a petrželová nať
Nejdřív si v hrnci rozehřejeme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku. Pak ji zalijeme vývarem a pořádně rozmícháme. Pečlivě si omyjeme květák a rozebereme na růžičky. Ty přidáme do polévky a vaříme do změknutí. Poté přilijeme mléko a dochutíme solí a muškátovým oříškem. Polévku necháme ještě projít varem a ozdobíme petrželovou natí. Pro nejmenší strávníky můžeme květákovou polévku rozmixovat.
Zapékaný květák s hermelínem
Květák je výbornou součástí zapékaných pokrmů, lze jej kombinovat s další zeleninou, bramborami nebo těstovinami. Jen je potřeba mít na paměti, že květák obvykle předem krátce povaříme v páře nebo ve vodě. Zkusili jste někdy květák a brambory zapečené s hermelínem? Na tento recept budeme potřebovat:
- malý květák
- 4-5 brambor
- 1 hermelín
- 1 červená cibule
- 100 g šunky nebo anglické slaniny
- 150 ml smetany 12%
- 1 vejce
- kousek másla
- strouhaný sýr na posypání
- mletý kmín, sůl a pepř
Květák a oloupané brambory nakrájíme na stejně velké kousky a povaříme v osolené vodě asi 7-8 minut. Vývar si můžeme nechat stranou na polévku, teď budeme potřebovat jen okapané brambory a květák. Nakrájíme si na proužky sýr, šunku a cibuli. Všechno vložíme do pekáčku vymazaného máslem, okořeníme a promícháme.
Rozšleháme si vejce se smetanou a zalijeme směs v pekáčku. Brambory s květákem a hermelínem se pečou odkryté asi 10-15 minut. Pak je posypeme strouhaným sýrem a necháme chvilku zapéct dozlatova.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity