Ovocné knedlíky z kynutého těsta, plněné třeba borůvkami, nejsou moc těžké na přípravu. Jde o docela jednoduchý recept, díky kterému budete mít plný talíř lákavých nadýchaných knedlíčků, sypaných strouhaným tvrdým tvarohem a politých rozpuštěným máslem.
Kynuté knedlíky můžete naplnit ovocem podle vlastního výběru. Báječné jsou s jahodami, broskvemi či borůvkami. Klidně můžete využít to, co má zrovna sezonu.
Jak připravit kynuté ovocné knedlíky
Nachystejte si libovolné ovoce a pak se můžete pustit do těsta. Na tento recept budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g pšeničné krupice
- 3 lžíce cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 350-450 ml mléka (podle potřeby)
- 2 vejce
- 1 velká špetka soli
V části vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy s vykynutým kváskem přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, zbytek mléka (množství dle potřeby) a vypracujeme těsto. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme prsty na pomoučeném vále a rozkrájíme na stejně velké kousky. Z každého kousku těsta uděláme placku, na kterou položíme ovoce a okraje pečlivě spojíme, až vznikne malý, kulatý knedlíček. Knedlíčky zakryjeme složenou utěrkou a necháme je ještě asi 20-25 minut kynout.
Vykynuté knedlíky vaříme v osolené vodě cca 4-8 minut podle velikosti. Podáváme na talíři horké, posypané strouhaným tvarohem, cukrem, a polité rozpuštěným máslem.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Kynuté ovocné knedlíky
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz