Jahody, jejichž sezona právě probíhá, lze v kuchyni využít mnoha způsoby. Zkusili jste někdy kynuté jahodové knedlíky? Báječně chutnají s tvarohem, cukrem a máslem, ale sluší jim také šlehačka.
Jahody jsou skvělé v tom, že je lze využít a sníst mnoha způsoby. Jak čerstvé, tak v různých koláčích a dortech. Kynuté jahodové knedlíky představují chutný způsob, jak zpracovat toto zdravé ovoce.
Křehký tvarohový koláč s jahodami: Svěží dobrota s máslovým těstem a drobenkou
Kynuté jahodové knedlíky
Malé vařené knedlíky z kynutého těsta v sobě skrývají voňavé a sladké jahody. Podáváme je posypané strouhaným tvarohem, cukrem a polité máslem. Na jejich přípravu budeme potřebovat:
- 300 g hrubé mouky
- 10 g čerstvého droždí
- asi 1/2 hrnku mléka (dle potřeby)
- 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce roztopeného másla, 1 žloutek a špetku soli
Droždí zasypeme cukrem, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ve zbytku vlažného mléka rozmícháme žloutek. Pak si do mouky vmícháme špetičku soli a následně i kvásek, mléko se žloutkem a rozpuštěné máslo, které nesmí být moc teplé. Vypracujeme těsto a necháme v teple vykynout.
Jak na kynuté jahodové knedlíky
Po vykynutí vyválíme z těsta váleček a ukrajujeme kousky, do kterých balíme jahody. Znovu necháme vykynout. Knedlíky pak vložíme do vařící vody a necháme je tam asi 4-6 minut. Záleží na jejich velikosti. Jakmile v průběhu vaření vyplavou, otočíme je. Po uvaření je propícháme, aby unikla pára.
Kynuté jahodové knedlíky jsou nejchutnější se strouhaným tvrdým tvarohem, posypané cukrem a polité rozpuštěným máslem. Ale klidně si je můžete dozdobit podle vlastní chuti. Někdo třeba dává přednost granku a šlehačce. Je to jenom na vás.