Vůně rozpáleného grilu neodmyslitelně patří k létu. Pokud nechcete na gril pokládat jenom maso a zeleninu, zkuste třeba hermelín doplněný anglickou slaninou a cibulí.
Hermelín je sýr s bílou ušlechtilou plísní na povrchu. Jde vlastně o napodobeninu slavného francouzského sýru camembert, který nese jméno jedné vesnice v Normandii. Český hermelín se prodává pod různými názvy a začal se vyrábět po první světové válce.
Hermelín na grilu
I když to v podstatě zní jednoduše, protože sýr stačí "jenom" vložit do alobalu a hodit na gril, není potřeba to odbýt. Pro své chuťové pohárky můžete udělat i něco navíc. Zkuste si připravit třeba labužnický grilovaný hermelín. Na tento recept budete potřebovat:
- hermelín (nebo camembert)
- anglická slanina
- cibule
- grilovací koření a olej
V receptu není přesně dáno, kolik budeme potřebovat ingrediencí. Obvykle se na jeden sýr vejdou čtyři plátky anglické slaniny a dvě kolečka cibule, ale záleží na jejich velikosti. Počkejte, až se chuť hermelínu báječně smísí s anglickou slaninou a grilovacím kořením. To bude pravá ozdoba letního grilování. A jak na to?
Jak na labužnický grilovaný hermelín
Alobal si potřeme olejem, položíme na něj hermelín a z obou stran namočíme do oleje. Pak jej posypeme grilovacím kořením. To lze vyměnit i za jiné koření, osvědčilo se třeba koření na barbecue. Na dochucený hermelín poklademe plátky anglické slaniny, kolečka cibule a znovu okořeníme.
Pak hermelín otočíme, přičemž si prstem přidržíme ingredience na sýru, aby nám nespadly, a z druhé strany zopakujeme stejný postup. Teď sýr pevně zabalíme do alobalu a dáme na gril. Grilujeme z každé strany 5 až 10 minut, čím déle, tím je vláčnější. Může to být i 15 minut. Záleží na tom, jak jej máte rádi.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Hermelín (sýr)
Toprecepty.cz: Labužnický grilovaný hermelín