Když máte větší úrodu rajčat, zkuste z nich připravit domácí kečup. Děti ocení variantu se špetkou skořice. Pokud budete vařit kečup pro dospělé, ostřejší chuť mu dodá pálivá paprika...
Domácí kečup podle tohoto receptu je trošku ostřejší, ale pálivou papriku můžete nahradit klasickou a ještě přidat třeba špetku skořice. Možná to víc ocení vaše děti či vnoučata, s tak dobrým kečupem snědí snad všechno.
Recept na domácí kečup
Ve videoreceptu jsme pracovali s poloviční dávkou. Vy si můžete suroviny upravit podle toho, kolik rajčat vás čeká zpracovat. Na základní recept budete potřebovat:
- 2 kg rajčat
- 250 g neloupaných jablek
- 250 g cibule
- 1 lžíce soli
- 125 ml octa
- 1 lžíce sladké papriky
- 0,5 lžíce pálivé papriky (nebo 1 feferonka)
- 5 hřebíčků
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 150 g cukru
Umytá rajčata, jablka a cibuli nakrájíme na kolečka a dáme vařit s octem, solí, paprikou, hřebíčky, novým kořením a pepřem. Doba vaření je přibližně 1,5 hodiny. Poté přidáme cukr a vaříme bez pokličky ještě 15 minut. Můžeme vařit i déle, díky tomu bude kečup hustší.
Po uvaření všechno rozmixujeme, přecedíme a nalijeme do sklenic, kterým otřeme hrdla a dobře je zavíčkujeme. Pokud kečup doma používáme méně často, určitě si jej zavaříme, aby vydržel déle a nezkazil se.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Domácí kečup
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz