Nejlepší svatomartinské recepty: Pečená husa a sladké rohlíčky s mákem
Zdroj: Pixabay
Na svatého Martina, tedy 11. listopadu, se nejen ochutnávají mladá vína, ale můžeme si dopřát také výlet do gastro světa. Se svatým Martinem se totiž neodmyslitelně pojí pečená husa a báječné sladké rohlíčky. Jak je připravit co nejlépe?
Než 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut dojde k otevírání prvních mladých vín, kterým se říká také svatomartinská, můžete si v kuchyni připravit i něco k snědku. Zkusili jste už někdy husu na majoránce?
Uvnitř má sádlo, které vyjmeme a vložíme na dno pekáče společně se stonky majoránky, které dáme i do husy. Je potřeba ji také řádně osolit. Poté husu vložíme prsíčky
Po první půlhodině pečení je potřeba husu otočit a snížit teplotu na Pak husu odkryjeme a necháme dopéct tak, aby se vytvořila báječná kůrčička. Bude si to vyžadovat trochu podlévání a polévání, ale tohle je fáze, která ulahodí každému kuchaři nebo kuchařce. Přímo před očima nám totiž vzniká báječná svatomartinská husa. Pokud majoránce zrovna neholdujete, lze ji nahradit tradičnějším kmínem.
Rohlíčkům z kynutého nebo nekynutého těsta se kdysi říkávalo vandrovnice, neboť se rozdávaly čeledi na konci služby na cestu. Mohli jste se ale setkat i s názvy podkovy či martiny. A jak na ně? Podle webu Toprecepty.cz budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
1 prášek do pečiva
7 polévkových lžic másla
7 polévkových lžic mléka nebo kefíru
Všechny ingredience smícháme dohromady, až vznikne hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout pod potravinářskou folií. Poté si těsto rozdělíme na 4 díly a rozválíme je do kruhu, z něhož vyřízneme 6 trojúhelníků. Z 200 gramů mletého máku, 150 mililitrů mléka, 40 gramů čokolády a štipky skořice si připravíme náplň. Možná ji bude potřeba trochu dochutit cukrem, je na vás, jak moc sladkou ji budete chtít. Vše dohromady svaříme za stálého míchání, neboť mák by se mohl připálit.
Na každý z trojúhelníků dáme vychlazenou náplň a srolujeme je do tvaru rohlíčku. Pečeme v troubě rozehřáté na 180° C do zlatova. Ihned po vyjmutí potřeme rohlíčky roztopeným máslem a pocukrujeme.