Houbová sezóna odstartovala, takže je nejvyšší čas vyrazit do lesa. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů z hub je asi klasická smaženice. Pokud ale rádi zkoušíte něco nového, připravte si netradiční pokrm podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Předem je nutno říci, že známý gastronom je na klasickou českou smaženici na másle s vajíčky trochu alergický. „Upřímně mi to připadá jako bláto. Já mám rád, když houby křupají, mají pevnou strukturu a nejsou rozblemcané,“ říká pro Lifee.cz Zdeněk Pohlreich. Stejně tak mu vadí, když v jídle narazí na jehličí, protože houby nejsou pořádně očištěné. „Někdo myje houby pod tekoucí vodou, ale to je velká chyba, protože nasáknou vodou a jejich struktura se úplně změní. Maximálně bych povolil houby otřít navlhčenou utěrkou,“ doplňuje Pohlreich. Takto připravené houby pak nakrájejte a dále zpracujte podle chuti. My pro vás máme dva recepty podle oblíbeného kuchaře.
Česká klasika
V hlubší pánvi rozehřejte dvě lžíce sádla a osmahněte na něm menší, nadrobno pokrájenou cibuli. Když je cibule růžová, přisypejte 500 g hub (Pohlreich radí jedině hříbky, které jsou krásně pevné). Přidejte dvě lžičky drceného kmínu, osolte, opepřete a za stálého míchání houby restujte zhruba 10 minut. V misce prošlehejte vejce s trochou soli, přilijte k houbám a míchejte tak dlouho, dokud smaženice není hotová. Podávejte s čerstvým nebo nasucho opečeným chlebem. Kdo má chuť, může do pokrmu přidat i pár hoblinek kvalitního tvrdého sýra.
Soté z hříbků
Zhruba 400 g hříbků pokrájejte na větší kousky, střední cibuli nadrobno a jeden stroužek česneku na plátky. V pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje, nejprve orestujte cibuli, když zesklovatí, přidejte česnek, houby, osolte, opepřete a chvíli vše opékejte ze všech stran. Hříbky promíchávejte ale jen zlehka, aby se nepřipekly, ale byly křupavé. Po opečení kousky zakápněte trochou citrónové šťávy a lžící balzamikového octa. Přidejte pár lístků rozmarýnu a tymiánu a nechte rozvonět. Nakonec soté zasypejte hrstí petrželky, hrstí pažitky a podávejte s nasucho opečenou bagetou.