Vánoce a perník, to je naprosto neodmyslitelné spojení. Také jste už vyzkoušeli kdejaký recept a nikdy to nebylo ono? Pojďme se podívat, jaká tajemství se ukrývají za perfektními a vláčnými vánočními perníčky.
Perníčky bychom měli péct právě v období první adventní neděle, aby se stihly do Vánoc správně rozležet. Ale ze zkušenosti vám mohu prozradit, že dobré a vláčné jsou prakticky ihned. Chce to ale dodržet několik „tajných“ triků.
Tipy a triky
- Abyste při rozvalování nemuseli těsto podsypávat moukou, a tím pádem je i zahušťovat, položte je mezi dvě potravinářské folie.
- Hlídejte teplotu i čas pečení. Příliš vysoká teplota perníčky přepeče, stejně jako když je z trouby vytáhnete moc pozdě.
- Perníčky nepotírejte vejcem před pečením, ale až po vytažení z trouby. Vejce se krásně zatáhne do těsta a také vyrovná drobné prasklinky.
- Perníčky, které máte určené pro rychlou spotřebu, potřete ledovou polevou, ta se do cukroví vsákne a zvláční je.
Vánoční perníčky
Potřebujeme: 500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 75 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1–2 lžíce mléka, 1 balíček kypřicího prášku do perníku a vejce na potření.
Na ozdobení: 1 bílek, kávovou lžičku citronové šťávy, 150–200 g cukru moučky (dle velikosti bílku) a 1 lžičku škrobové moučky.
Postup: Sypké suroviny prosejeme na vál, uprostřed uděláme důlek a do něj dáme rozpuštěný med, změklé máslo, mléko a vejce. Vypracujeme tuhé, ale vláčné těsto, které dáme přes noc do chladničky odpočinout. Na druhý den těsto vyjmeme a necháme ho mírně prohřát při pokojové teplotě. Studené se nedá dobře rozválet a praská. Vyválíme plát vysoký zhruba 2–3 mm a vykrájíme tvary. Cukroví vyrovnáme na vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě asi hodinu zaschnout. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C.
Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Perníčky se potom budou krásně lesknout a zakryjí se i prasklinky a drobné nerovnosti vzniklé při pečení. Ještě teplé sejmeme z plechu. Zdobit můžeme tentýž den nebo počkat týden.
Poleva: Prosejeme 150–200 g cukru moučky, přidáme 1 bílek, kávovou lžičku citronové šťávy a škrob. Vymícháme to do tužší konzistence. Před zdobením nejprve vyzkoušíme, zda je poleva dostatečně hustá, nestéká a tuhne. Pokud je příliš řídká, přidáme cukr, rozředit lze trochou citronové šťávy.