Jahody, lahodné a zdravé ovoce, najdeme i v těch nejmenších zahrádkách. Jsou mimořádně oblíbené, velmi snadno se pěstují a díky své barvě a chuti se neztratí ani v kuchyni. Zkuste si upéct propadlou pudinkovou buchtu s jahodami.
Když se vám povede nasbírat víc jahod, než sníte, můžete je použít v kuchyni. Receptů s tímto báječným ovocím je nepřeberné množství. Každý dodává jahodám jiný rozměr a chuť.
Propadlá pudinková buchta s jahodami
Vypadá báječně a ještě lépe chutná. Kyprý korpus je plný vanilkového pudinku a výtečných jahod. Vše je ještě schované pod čepičkou ze zakysané smetany a kakaa. Na propadlou pudinkovou buchtu s jahodami budeme potřebovat:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 4 žloutky (+ sníh z bílků)
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml oleje
- 100 ml vlažné vody
- 3 lžíce kakaa
Kakao si necháme zatím stranou a všechny zbylé suroviny zpracujeme do hladkého těsta. Opatrně do něj vmícháme sníh a následně si hmotu rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné z vmícháme kakao, díky čemu pak získáme hezké dvoubarevné těsto.
Jak uvařit pudink
Jednou z hlavních ingrediencí propadlé pudinkové buchty je samozřejmě pudink. Na ten budeme potřebovat:
- 750 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 3 lžíce moučkového cukru
Pudink uvaříme tak, aby měl hustou konzistenci. Odstavíme jej z plotny a pustíme se do výroby buchty. Nejdřív použijeme světlé těsto, které vylijeme na papírem vyložený vyšší plech. Pak na něj lžící nepravidelně rozložíme tmavé těsto. A totéž uděláme i s horkým pudinkem.
Jak na propadlou pudinkovou buchtu s jahodami
Nakonec po celém plechu rozprostřeme jahody a můžeme s tím do trouby vyhřáté na 180 °C. Buchtu pečeme přibližně 40 minut. Poté ji necháme zcela vychladnout a dozdobíme hmotou, na kterou budeme potřebovat:
- 1 smetana na šlehání
- 1 ztužovač (není nutný)
- 2 krémové zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
Smetanu se ztužovačem, ale klidně i bez něj, a vanilkovým cukrem vyšleháme dotuha a s mícháme se zakysanými smetanami. Touto hmotou potřeme celý povrch buchty a následně posypeme kakaem.