Raw strava je jednoduše řečeno o tom, že jídlo neprošlo tepelnou úpravou. Říká se jí také živá strava. Obsahuje vitamíny, minerály a aktivní enzymy. Pokud vyznáváte raw stravu, nebo jen chcete zkusit něco jiného, připravte si recept na ravioli z červené řepy a piniových oříšků. Jeho součástí je také domácí pesto.
Ravioli jsou původem italské plněné těstoviny. Tvoří je dva tenké plátky těstovin, které se spojují na okrajích. Ravioli převzalo také raw hnutí a vytvořilo vlastní recept, který pracuje s plátky řepy.
Jak připravit raw ravioli
Pokud oblibujete raw stravu, zkuste si připravit ravioli z červené řepy. Na tento recept budete potřebovat 2-3 větší řepy, šťávu z půlky citronu, 1,5 lžíce olivového oleje a sůl. S náplní to už bude malinko složitější:
- 1 hrnek piniových oříšků (namočených cca na hodinu do vody)
- 1 lžíce nasekané šalotky
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžičky lahůdkového droždí (pozor, nejedná se o klasické droždí na pečení)
- kůra z jednoho citronu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
Řepy omyjte, zbavte konců a oloupejte. Poté je nožem nebo na struhadle nakrájejte na co nejtenčí plátky. Z nich vykrájejte požadované tvary. Ty přendejte do misky či dobře uzavíratelného sáčku. Smíchejte šťávu z půlky citronu, 1,5 lžíce olivového oleje a sůl, přelijte tím řepu a nechte nejméně hodinu marinovat. Pokud se ptáte, co se zbytky řepy, tak z nich můžete udělat třeba zdravou šťávu.
Mezitím si připravte náplň. Všechny ingredience jednoduše rozmixujte v mixéru, respektive ve food processoru. Výsledek nemá být kašovitý, náplň by měla být spíš lehce drobenková.
Jak připravit chutné pesto z bazalky nebo špenátu
K receptu na raw ravioli se báječně hodí pesto, které si také můžete připravit sami. Budete na to potřebovat:
- 1 větší rozmačkaný stroužek česneku
- 3 lžíce nasekané pažitky
- 1/3 hrnku bazalky (můžete nahradit např. špenátem)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vody
- 1/2 lžičky agáve sirupu
- špetka soli
Také ingredience na pesto se rozmixují v mixéru. Pro servírování na každou řepu navrstvěte trochu náplně, přikryjte dalším plátkem, nebo ten plátek prostě přeložte na polovinu. Pak je přelijte pestem a podávejte. Raw ravioli se zdobí ještě solí a pažitkou.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: "Ravioli" z červené řepy a piniových oříšků (raw)
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty