Původní recept na rošťáky počítá s vepřovou kotletou. Můžete ho ale připravit i s kuřecím masem, jak to doporučuje spisovatelka Halina Pawlowská. Spojení jemného bílého masa se skvělou marinádou vytvoří pokrm, po němž se jen zapráší.
Různé části kuřete nabízejí rozmanité využití - od pečení stehen až po vývar ze skeletu. Kuřecí prsa a stehenní řízky přitom vyloženě volají po marinování a smažení.
Tipy na přípravu rošťáků
V marinádě na rošťáky obvykle najdete kromě česneku, pepře, soli, vajec, hořčice a solamylu také worchestrovou a sójovou omáčku. Maso byste podle klasických receptů měli použít vepřové, nejlépe kotletu. U kuřecího pak prsní, nebo ještě lépe stehenní řízky.
Je třeba počítat s tím, že kuřecí maso musíte nechat minimálně přes noc odležet, ideální je ale 24 hodin. V případě vepřového masa to mohou být i dva až tři dny.
Kuřecí rošťáky miluje i Halina Pawlowská
Rošťáky si zamilovala i spisovatelka a moderátorka Halina Pawlowská. Také ona patří mezi nadšené kuchařky, dokonce měla vlastní pořad o vaření. Vyprávět o jídle a popisovat jeho přípravu dokáže stejně barvitě jako jakékoliv jiné historky. Recepty Haliny Pawlowské nejen krásně vypadají, ale také skvěle chutnají a voní.
Její varianta rošťáků neobsahuje jen kuřecí maso, ale i další, v tomto receptu neobvyklé ingredience. Jestli jste vepřovou verzi měli rádi, tuhle si vyloženě zamilujete.
Rošťáci s kuřecím masem
Na 4 porce budeme potřebovat: 4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky, 2 vejce, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce hořčice, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, žampiony, 50 g slaniny, pepř, 1 lžičku soli. Jarní cibulku a rajčata na ozdobení, přílohu dle výběru.
Příprava: Kuřecí maso opatrně naklepeme, opepříme, osolíme. Vytvoříme si marinádu vyšleháním vajec se solamylem, hořčicí a prolisovaným česnekem. Pokud máte raději výraznější chutě, můžete směs dosolit a opepřit. Do připravené marinády vložíme kuřecí maso a necháme alespoň přes noc v lednici.
Restování a smažení: Po odležení orestujeme na pánvi nakrájenou slaninu, přidáme najemno nasekanou cibuli a necháme ji zesklovatět ve výpeku. Přidáme nakrájené žampiony a odleželé maso a osmažíme.
Hotové kuřecí rošťáky zdobíme jarní cibulkou a rajčaty. K masu se může podávat rýže nebo třeba hranolky.