Špagety po uhlířsku a špagety carbonara jsou ten samý recept, na který stačí pouze pár surovin. Podívejme se, na co se zaměřit, abychom tento italský recept dovedli k dokonalosti.
Špagety carbonara jsou velmi jednoduché, je třeba ale dávat pozor na vychytávky, abyste pokrm nepřipravili špatně. Omáčka má krásně přilnout k těstovinám.
Tipy na špagety carbonara
Jídlo je oblíbené speciálně v oblasti kolem Říma. Většinou se využívají špagety, můžete ale také sáhnout po linguine (eliptické a širší než špagety) nebo bucatini (buclatější verze špaget, typická pro Lazio). Ze slanin bude ideální volbou italská pancetta (nasolený vepřový bok) nebo guanciale (z líček). Ani jedna varianta není uzená. U nás se někdy používá uzený bůček (pokud možno domácí).
Při přípravě receptu je třeba dávat pozor na přípravu žloutků. Nesmí se z nich stát míchaná vajíčka, proto se dávají do hrnce, který už není na sporáku. Do tohoto receptu se nejčastěji využívá parmezán, případně sýr Pecorino. Na ovonění se může použít česnek.
Špagety carbonara
Na dvě porce budete potřebovat: 200 g těstovin, 100 g pancetty, 50 g parmezánu (+ navíc na posypání), 3 žloutky, 2 stroužky česneku, čerstvě namletý pepř, 2 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvou petrželku na ozdobu.
Vaření těstovin
Ve velkém hrnci přiveďte k varu 3 litry vody. Osolte ji a vložte těstoviny. Vařte podle návodu, dokud nebudou na skus, tedy al dente.
Příprava slaniny
Slaninu zatím můžete nakrájet na proužky, parmezán nastrouhejte najemno. V misce prošlehejte žloutky se sýrem a přidejte pepř. Zalijte asi jednou a půl sběračky vroucí vody z těstovin a směs promíchejte.
Dokončení
Na pánvi rozehřejte lžičku olivového oleje. Rozpulte česnek a nožem naplacato ho pořádně přitlačte, aby se mohl rozvonět. Česnek a slaninu přidejte do tuku a opečte je dokřupava. Česnek vyndejte a vyhoďte. Uvařené těstoviny slijte do jiného hrnce. Těstoviny nandejte do pánve, zalijte sběračkou vody z těstovin a promíchejte.
Přiveďte k varu, nechte minutu vařit a hned odstavte. Pak nechte asi dvě minuty odpočinout. Na těstoviny nalijte směs se žloutky a promíchejte. Vznikne hladká omáčka, která obalí těstoviny. Nandejte na talíře, posypejte parmazánem a ozdobte petrželkou.