Saláty nemusí tvořit jen "nudný" mix zelených listů a olivového oleje. Připravit si můžete také vydatný sýrový salát s jablky a tečkou v podobě chilli omáčky.
Když se řekne sýrový salát s jablky, zní to docela neobvykle. On i tak vypadá. Ale nenechte se zmást, jde o chutný recept, v němž se šťavnatá jablka báječně doplňují se sýry a vše zakončuje tečka v podobě špetky chilli omáčky.
Chilli papričky pomáhají s hubnutím a rakovinou
Mají neobyčejně dlouhou historii, v Jižní Americe se pěstovali již od 6. tisíciletí před naším letopočtem. Díky evropským mořeplavcům se kolem 16. století dostaly i do zbytku světa. Tehdy byly neobyčejně drahé a sloužily i jako náhrada pepře.
Dnes jsou součástí mnoha národních kuchyní a najdeme je třeba v indických a maďarských receptech. A proč je tomu tak? Základem je jejich pálivá chuť, na kterou mnozí gurmáni nedají dopustit. Za ní stojí látka zvaná kapsaicin. Ta má antibakteriální účinky, ale podle některých studií působí proti rakovině, upravuje cholesterol a pomáhá s hubnutím. Teplo, které cítíte po pozření chilli papričky, potřebuje energii a tím dochází ke spalování kalorií.
Camembert a jeho mladší bratr hermelín
V sýrovém salátu s jablky najdeme hned tři druhy sýra. Jedním z nich je camembert, který u nás nahrazuje hermelín. Nejde však o stejný sýr. Zatímco camembert dostal jméno podle francouzské vesnici Camembert a jeho historie sahá až do 16. století, hermelín vznikl v Čechách a po 1. světové válce.
V obou případech jde o měkký sýr krémové konzistence, který má na povrchu bílou ušlechtilou plíseň. Ta vlastně dala i jméno jeho české verzi. Protože název camembert je patentově chráněný, vycházelo se z toho, že jemný plísňový povrch připomíná královský hermelínový plášť z bílých hranostajů
Lahodné spojení sýrů a jablek
Jablka jsou chutná prakticky na jakýkoliv způsob. Ať už čerstvá na svačinu, jako náplň do koláčů nebo také, což je trochu neobvyklé, jako součást sýrového salátu. Na tento recept budete potřebovat:
- 1 camembert (90 g)
- 100 g goudy
- 50 g nivy
- 2 střední kyselejší jablka
- 2 lžíce majonézy a 1-2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- špetka soli a špetka bílého pepře
Camembert a goudu nakrájíme na kostičky a neoloupané jablko taky. Majonézu smícháme se smetanou a chilli omáčkou a malinko dochutíme solí a bílým pepřem. Tuto směs promícháme s camembertem a goudou a necháme chvíli uležet.
A vlastně máme hotovo. Už stačí jen při servírování posypat nadrobenou nivou. Podáváme s pečivem, čerstvou bagetou, ale sýrový salát s jablky je chutný i samotný.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Sýrový salát s jablky
Wikipedia.cz: Chilli paprička, Camembert, Hermelín
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz