Jó, třešně zrály, zpívá ve své slavné písni Waldemar Matuška. A pokud se člověk zahledí do sadu, ta doba nastává právě teď. Pokud nevíte, jak s lahodnými červenými plody naložit, zkuste třeba třešňový koláč.
Třešňový koláč je skvělým dezertem, který potěší všechny vaše smysly. Jeho příprava vám zabere něco přes hodinu, ale stojí to zato!
Třešňový koláč
Na 1 koláč budete potřebovat: 300 g celozrnných sušenek, 100 g másla, sůl, 2 lžičky mleté skořice, 800 g třešní, 200 g cukru, 50 g kukuřičného škrobu, 2 citrony, 250 g čerstvého sýra, 240 g žervé, 200 g slazeného kondenzovaného mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu
Příprava: V mixéru rozemelte sušenky. Drť přesypte do misky a přidejte k ní na kostičky nakrájené máslo. Přisypte špetku soli a lžičku skořice. Vše rukama promačkejte, až vznikne těsto. Přendejte ho do kulaté koláčové formy o průměru 22 cm a prsty utlačte na 4 mm silnou vrstvu. Pak dejte na 10 minut odležet do lednice. Následně vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 12 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Mezitím si připravte třešňovou náplň a krém. Třešně omyjte a vypeckujte. Vložte je do hrnce, přisypte cukr, škrob a šťávu z jednoho citronu. Nakonec vsypte lžičku skořice. Vše promíchejte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a míchejte do zhoustnutí. Směs dejte stranou a hladinu překryjte potravinářskou fólií.
V míse smíchejte čerstvý sýr, žervé, kondenzované mléko, šťávu z jednoho citronu a vanilkový extrakt. Ručně prošlehejte metličkou na hladký krém.
Na vychladlý upečený korpus nalijte krém. Navrch přidejte vychladlou třešňovou směs a takto připravený koláč dejte ještě na 2 hodiny chladit do lednice.
Zdroj receptu: Albert