Vepřová panenka s gratinovanými bramborami: Dopřejte si zdravý a výživný oběd

Vepřová panenka s gratinovanými bramborami: Dopřejte si zdravý a výživný oběd
Zdroj: Albert

Máte chuť na kus dobrého masa s pořádnou přílohou? Pak vepřová panenka s gratinovanými bramborami je tím správných řešením!

Tereza Švandová
Tereza Švandová 18. 09. 2021 09:00

Kdo by nemiloval gratinované brambory? Zapečené brambory se smetanou, máslem a parmazánem jsou vydatnou přílohou k oblíbené vepřové panence. Vyzkoušejte je!

Vepřová panenka s gratinovanými bramborami

Na 4 porce budete potřebovat: 400 g vepřové panenky, 2 stroužky česneku, 1 lžíci plnotučné hořčice, 2 lžíce olivového oleje, 1 červenou cibuli, sůl, zelený pepř, pár snítek rozmarýnu

Na zapečené brambory: 800 g brambor, 250 ml smetany, 2 stroužky česneku, 100 g parmazánu, máslo, sůl

Příprava: Omytou a osušenou vepřovou panenku zbavte přebytečných blan, potřete ji směsí česneku, hořčice a olivového oleje, osolte a opepřete a dejte na minimálně 30 minut odležet do chladu.

Naloženou panenku opečte na pánvi zprudka ze všech stran, maso přendejte do zapékací mísy a zasypte tence pokrájenou cibulí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.

Poté panenku obraťte, přidejte pár snítek rozmarýnu a při­klopené 20 minut dopečte. Vyndejte z trouby, nechte asi 2 minuty stát, teprve pak maso nakrájejte na ten­ké plátky.

Oloupané, omyté brambory nakrájejte na centimetrové plátky a vložte je do vymazané zapékací mísy. Každou vrstvu vždy osolte, pře­lijte zahřátou smetanou s česnekem a posypte parmazánem. Při 180 °C pečte asi 30 minut.

Zdroj receptu: Albert

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články