Máte chuť na kus dobrého masa s pořádnou přílohou? Pak vepřová panenka s gratinovanými bramborami je tím správných řešením!
Kdo by nemiloval gratinované brambory? Zapečené brambory se smetanou, máslem a parmazánem jsou vydatnou přílohou k oblíbené vepřové panence. Vyzkoušejte je!
Vepřová panenka s gratinovanými bramborami
Na 4 porce budete potřebovat: 400 g vepřové panenky, 2 stroužky česneku, 1 lžíci plnotučné hořčice, 2 lžíce olivového oleje, 1 červenou cibuli, sůl, zelený pepř, pár snítek rozmarýnu
Na zapečené brambory: 800 g brambor, 250 ml smetany, 2 stroužky česneku, 100 g parmazánu, máslo, sůl
Příprava: Omytou a osušenou vepřovou panenku zbavte přebytečných blan, potřete ji směsí česneku, hořčice a olivového oleje, osolte a opepřete a dejte na minimálně 30 minut odležet do chladu.
Naloženou panenku opečte na pánvi zprudka ze všech stran, maso přendejte do zapékací mísy a zasypte tence pokrájenou cibulí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.
Poté panenku obraťte, přidejte pár snítek rozmarýnu a přiklopené 20 minut dopečte. Vyndejte z trouby, nechte asi 2 minuty stát, teprve pak maso nakrájejte na tenké plátky.
Oloupané, omyté brambory nakrájejte na centimetrové plátky a vložte je do vymazané zapékací mísy. Každou vrstvu vždy osolte, přelijte zahřátou smetanou s česnekem a posypte parmazánem. Při 180 °C pečte asi 30 minut.
Bio mrkvový krém s červenou čočkou: Příjemně teplá večeře do nepřívětivých dnů
Zdroj receptu: Albert