Tvaroh a jablka tvoří neodolatelnou kombinaci. Pokud se k tomu přidá vanilka a skořice, vznikne dokonalý společník k odpolednímu posezení při čaji.
Drobnou, ale nedílnou součástí receptu na voňavý tvarohový koláč s jablky je vanilka, aromatické koření, které pochází z Mexika. Pracovali s ní již staří Toltékové a Aztékové, kteří ji používali nejen v kuchyni, ale také v medicíně.
Pestrá historie vanilky
Vanilka byla "pro svět" objevena až v 16. století. Díky mořeplavcům se rozšířila společně s kakaem, přičemž původně sloužila jako jeho doplněk. A to pořádně drahý. Jde o fermentovanou tobolku orchideje rodu vanilkovník, která rostla jenom v Mexiku.
Pokud se ptáte, proč se vanilka jednoduše nerozšířila i mimo Mexiko, problém tkvěl v malé včelce rodu Melipona. Právě ona byla jediným opylovačem vanilky. A protože se její roje nepovedlo přesídlit do jiných tropických oblastí, ani zajistit jiný vhodný způsob opylování, až do poloviny 19. století veškerá vanilka pocházela z Mexika. Díky umělému opylování se dnes můžeme setkat s vanilkou z Madagaskaru nebo ze Srí Lanky.
Vanilka v kuchyni
Dnes se vanilka používá především v gastronomii. Pokud sušenou tobolkou vanilky vložíte do nádoby s cukrem a dobře uzavřete, hezky jej provoní. Tento cukr pak bude báječný i pro dochucení zmrzliny nebo pudinku. Když se rozhodnete koupit si takový cukr v obchodě, je dobré přečíst si složení. Prodává se totiž nejen vanilkový cukr, ale také vanilínový, který obsahuje pouze vanilkové aroma.
Vanilka je nejen voňavá a chutná, ale také zdravá. Podle Českého rozhlasu povzbuzuje mozkovou činnost a pomáhá při únavě nebo horečce. Staří Aztékové ale využívali také její antimykotické vlastnosti. Vanilka jim usnadňovala léčení kožních onemocnění a ekzémů.
Voňavý tvarohový koláč s jablky
Vanilka se báječně hodí do tvarohového koláče s jablky, který je navíc posypaný skořicí. Na tento recept budete potřebovat:
- 4 velká jablka
- 250 g měkkého tučného tvarohu (vanička)
- 200 g Hery
- 250 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- vanilkový cukr a mletou skořici
Jablíčka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na měsíčky. Tvaroh utřeme s cukrem, tukem a vejcem. Do této směsi vmícháme mouku s práškem do pečiva. Pokud je těsto moc hutné, lze přidat trošku mléka. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Na vrch poklademe jablíčka a posypeme je vanilkovým cukrem a skořicí. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 35 minut. Po vychladnutí ještě poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Vanilka
Toprecepty.cz: Voňavý tvarohový koláč s jablky
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty