Velikonoční beránek: Hrnkový recept vám ušetří čas i práci a potěší děti

Beránek je jedním z hlavních symbolů Velikonoc a měl by se objevit v každé domácnosti. Pokud si na něj netroufáte, nebo nechcete v kuchyni trávit spoustu času, zkuste si připravit hrnkového velikonočního beránka podle jednoduchého receptu.

Jana Jánská
Jana Jánská 18. 04. 2025 14:00

Zavzpomínejte na Velikonoce u babičky a upečte si beránka podle jednoduchého hrnečkového receptu z kulinářského webu Toprecepty. Suroviny na těsto jednoduše promícháte, nalijete do vymazané a vysypané formy a o zbytek už se postará trouba. Množství těsta vychází na dva beránky - většího a menšího, což potěší zejména děti.

Hrnkový recept na velikonočního beránka

Jednodušší, ale také chutnější to snad ani být nemůže. Na tento recept budete potřebovat:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 5 vajec
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 31-33 % (200 g)
  • máslo na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy

Jednu velkou a jednu malou formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 170 °C. Do mísy odměříme všechny sypké suroviny. V další míse prošleháme vajíčka se smetanou a směs nalijeme k sypkým surovinám. Metličkou dobře promícháme, aby v těstě nebyly hrudky.

Těsto nalijeme do připravených forem a vložíme do vyhřáté trouby. Velkého beránka pečeme asi 40 minut, menšího vytáhneme z trouby asi po 20 minutách. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Po vytažení by špejle měla být suchá a čistá.

Beránky necháme vychladnout ve formě asi 5-10 minut, opatrně vyklopíme, pocukrujeme a dozdobíme mašlí.

Související články

Další články