Nad vlastnoručně vypěstovanou mrkev čerstvě vytaženou ze záhonu není! Chutná božsky a v kuchyni má širokou škálu využití. Jedlá je vlastně celá, včetně natě. Pojďte si z ní společně s námi připravit chutné pesto s parmazánem, které ještě upotřebíte na poslední letní grilovačky!
Mrkev obecná (daucus carota) je po bramborách druhou nejoblíbenější zeleninou na světě. Kořen je dobrým zdrojem karotenoidů, vitaminů, vlákniny, minerálů a antioxidantů, přičemž nadzemní část mu směle šlape na paty.
Mrkvová nať nejen pro králíky a morčata
Mrkvová nať má lehce nahořklou, zemitou chuť, obsahuje velké množství vitaminu C, vápníku, železa, draslíku a dalších minerálů, které jsou nezbytné pro obranyschopnost organismu. Z těla odvádí přebytečnou vodu i toxiny. Nakrmit jí tedy můžete některé domácí mazlíčky, třeba morčata nebo králíky, ale do koše ani na kompost nepatří! Pesto je rozhodně lepší volbou.
Příprava pesta z mrkvové natě
Budete potřebovat: čerstvou chemicky neošetřenou nať z jednoho svazku mrkve, 2-3 stroužky česneku, 3-4 polévkové lžíce ořechů či semínek dle vlastního výběru (hodí se vlašské či kešu ořechy, mandle, slunečnicová a jiná semínka), 6 lžic kvalitního olivového oleje, šťávu z poloviny citronu, 2 vrchovaté polévkové lžíce strouhaného parmazánu (ten se vyrábí z kravského mléka) nebo sýra pecorino, jehož základem je mléko ovčí, sůl a pepř.
Mrkvovou nať operte, a pokud v pestu nechcete mít silnější stonky, otrhejte lístky. Nať vhoďte do mixéru. Oloupejte česnek a pokrájejte jej na menší kousky, přidejte posekané ořechy, olivový olej, citronovou šťávu a sůl a pepř. Mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Poté přidejte strouhaný italský sýr a celé to ještě krátce promíchejte.
Jak dlouho pesto z mrkvové natě vydrží?
Hotové pesto přendejte do sterilní sklenice, která je zbavena veškerých bakterií, a nepřispívá tak k rychlejší zkáze potravin. Pesto ještě navrch přelijte olivovým olejem a uzavřete víčkem. Díky tomuto jednoduchému triku zůstane déle čerstvé.
Sklenici uchovávejte v lednici, podle našich zkušeností takto uskladněné vydrží pět až sedm dní. Při vaření se hodí k těstovinám, jako nádivka pečených mas nebo pod zeleninu. Nám ale chutná i v salátech a coby „pomazánka“ na housku, topinku nebo rozpečenou bagetku z grilu.
Redakční tip: Pro změnu chuti jsem do druhé várky pesta kromě mrkvové natě přidala i trochu libečku a tymiánu. Nadzemní část mrkve totiž není nijak extrémně chuťově ani aromaticky výrazná, takže se skvěle kombinuje s čerstvými bylinkami, které jsou aktuálně připravené ke sklizni.
Mrkvová nať se také hodí jako koření do polévek (směle zastupuje starou známou petrželku), takže ano, nasušte si ji do zásoby.
Zdroj informací:
ncbi.nlm.nih.gov