Za sebevraždami dětí stojí často problémy ve škole: Zlepšit situaci mohou nové workshopy pro pedagogy

Za sebevraždami dětí stojí často problémy ve škole: Zlepšit situaci mohou nové workshopy pro pedagogy
Zdroj: Freepik

Česká společnost volá o pomoc. Podle statistického úřadu roste počet sebevražd. Dokládají to mimo jiné nedávné činy herce Karla Heřmánka nebo dětského psychologa Radka Ptáčka. Křivka ale dramaticky stoupá především u mladistvých. Twisten Foundation, nadace, která se zaobírá duševním zdravím teenagerů, proto spustila jedinečný projekt, jenž pomáhá tomu nejhoršímu předcházet - workshopy podporující duševní zdraví a edukaci učitelů.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 10. 09. 2024 11:45

V České republice se podle průzkumu Českého statistického úřadu připravilo roku 2022 dobrovolně o život 1302 lidí, což je zhruba o stovku více než předchozí roky. Čísla nicméně strmě rostou právě u mladých lidí. Sebevražda je aktuálně příčinou čtvrtiny všech úmrtí ve věkové kategorii 15 - 24 let.

Podle Národního ústavu duševního zdraví se navíc každý třetí deváťák potýká se středně těžkými až těžkými úzkostmi. Čtyři z deseti žáků posledního ročníku základní školy pak jeví známky středně těžké až těžké deprese.

Doporučené video: Rozhovor zakladatelky Twisten Foundation Ivany Ašenbrenerové s Bárou Hlaváčkovou

Hlavní příčinou psychických problémů dětí je škola

Zlepšit situaci se snaží nadační fond Twisten Foundation, který před více než půl rokem založila novinářka Ivana Ašenbrenerová, maminka hvězdy českého e-sportu Karla Twistena Ašenbrenera, jenž loni v červnu v pouhých 19 letech spáchal sebevraždu.

Jak vyšlo najevo při dubnovém kulatém stolu v Poslanecké sněmovně České republiky, který nadace iniciovala, hlavní příčinou špatného duševního zdraví mladistvých je tlak na výkon a výsledky, který na ně vyvíjí škola. "Pozvali jsme tam i studenty, tedy ty, o které nám jde, a z toho vyplynulo, že oni vidí velký problém ve školství. To nás překvapilo, že tam je ten tlak na výkon a výsledek pořád vyšší," poukázala Ivana Ašenbrenerová v pořadu Ženská tabu s Bárou Hlaváčkovou.

Depresemi a úzkostmi trpí i učitelé

Kamenem úrazu je také skutečnost, že psychickými potížemi nezřídka trpí v důsledku náročného povolání i sami učitelé. To považuje Ivana Ašenbrenerová za alarmující. "Uvědomujeme si, že na to, aby byli v pohodě žáci, musí být v pohodě i učitelé. A ti v pohodě nejsou. Jsou vyhořelí, vystresovaní," poukázala zakladatelka Twisten Foundation.

Twisten Foundation nabízí učitelům pomocnou ruku

Proto se s nadací rozhodli pořádat pro učitele workshopy a kurzy, kde se pod vedením zkušeného psychologa naučí, jak se stresem v situacích typických pro pedagogickou profesi pracovat a jak mu ideálně i předcházet. Kromě jiného se workshopy zaměřují také na organizaci práce ve škole, základy duševní hygieny nebo relaxační metody. "Naučí ale také rozklíčovat případné signály, které se můžou vyskytnout u dětí," poukázala Ivana Ašenbrenerová.

Program je díky podpoře Twisten Foundation zcela zdarma a přihlásit se do něj mohou všechny základní a střední školy v České republice. "Špatné duševní zdraví mladistvých je v Česku velkým problémem. Řešením ale není zaměřit se jenom na samotné teenagery, ale také na lidi v jejich okolí, například rodiče nebo učitele. Doufáme, že tímto projektem pomůžeme zlepšit psychiku vyučujících, a tím i jejich žáků a žákyň nebo studujících,“ uzavírá v oficiálních materiálech nadace ředitelka Twisten Foundation Denisa Stránská.

Související články

Další články