Sezona cuket trvá v Česku až do října. Pokud sklízíte cukety a chcete z nich připravit něco, co vám vydrží delší dobu, zkuste cuketové zelí. Bude z něj skvělá příloha nejen k pečenému masu.
Pokud při přípravě cuketového zelí vyjmete z cuket dužinu se semínky, není potřeba vyhazovat ji. Dejte tyto zbytky do hrnce s různou zeleninou a uvařte si polévku. Po změknutí zeleniny všechno rozmixujte ponorným mixérem. Pak stačí už jen dle potřeby naředit a dochutit.
Jak připravit zavařené cuketové zelí
Cuketové zelí je zajímavou alternativou k tomu klasickému. Když ho necháte odležet několik dní v lednici, dá se jíst jen tak, ale chutnější je zavařené. Na tento recept budete potřebovat:
- 3 kg cukety
- 5 velkých cibulí
- 150 ml octa
- 50 g Deka (nebo Pikanty)
- 50 g cukru
- 2 lžičky celého kmínu
Ve velké míse důkladně promícháme cukety, které jsme si nastrouhali nahrubo, nadrobno nakrájené cibule a všechny ostatní suroviny. Kyselost a sladkost cuketového zelí upravíme dle vlastní chuti.
Necháme hodinu odpočinout, pak promícháme ještě jednou a naplníme do klasických zavařovacích sklenic (720 ml) cca 2 cm pod okraj. Okraje sklenic velmi dobře otřeme. Zavíčkujeme a na 85 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Cuketové zelí klidně vydrží i do další sezony cuket.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Cuketové zelí, zavařené na zimu i jiné roční období
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz