Zdravé svačiny pro děti podle Margit Slimákové: Jogurt s vločkami si udělejte přes noc ve skleničkách, místo šunky raději pomazánku

Zdravé svačiny pro děti podle Margit Slimákové: Jogurt s vločkami si udělejte přes noc ve skleničkách, místo šunky raději pomazánku
Zdroj: Lifee/Martin Procházka
Skvělou variantou svačiny do školy může být doma připravený jogurt s ovocem a ovesnými vločkami ve skleničce.Jogurt s vločkami můžete připravit už večer, vločky přes noc nasáknou tekutinu z jogurtu a budou chutnější.Školákům lze připravovat také plněné tortilly, které mají méně sacharidů než chleba a vejde se do nich hodně zeleniny a bílkovin.Odbornice na výživu Margit Slimáková promluvila o školních svačinách v talk show Na kafeečko s Miluškou Bittnerovou.+ 6 fotek+ 7 fotek

S příchodem nového školního roku vysvětluje odbornice na výživu Margit Slimáková (54) v talkshow Na kafeečko, jak by měla vypadat ideální zdravá svačina pro školáky nebo jak si večer usnadnit práci v kuchyni. Přidává také praktický tip na to, jak děti naučit jíst zeleninu. 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 04. 09. 2023 13:00

Podle Margit Slimákové (54) je základem každého zdravého jídelníčku kvalitní snídaně. Školní svačina potom klidně může být menší. "Mnoha dětem už potom dopoledne stačí jenom jablko, banán, pár oříšků, kostka hořké čokolády. Nepotřebují se přejídat. Když jedí hodně, tak nejedí obědy," vysvětluje odbornice na výživu. Správná snídaně by podle ní měla rozhodně obsahovat kvalitní bílkoviny. "Ať to není jenom rohlík nebo sušenka. To jsou jenom cukry."

Doporučujeme vám naše video Na Kafeečko s Margit Slimákovou:

Ovesné vločky s jogurtem ve skleničkách

Snídani nebo svačinu přitom dětem lze připravit už večer a vyhnout se tak rannímu stresu. "Dělají se takové snídaně do skleniček, dítko se to může naučit vyrobit samo. Ovesné vločky, chia semínka, ovoce, nějaký jogurt. V noci se to v lednici rozleží a ráno je hotovo," radí Margit Slimáková praktický recept na zdravou svačinu. Skleničku s takto připraveným jogurtem si dítě může vzít s sebou do školy. Ovesné vločky navíc přes noc nasáknou tekutinu z jogurtu a ovoce, takže budou lépe stravitelné a chutnější.

Slanou svačinou mohou být tortilly nebo pomazánky

Variant na slané svačiny a snídaně je několik, ale Margit Slimáková varuje před uzeninami, jako jsou například šunky. "Šunka je uzenina a je otázka, kolik je tam soli a kolik má procent masa," zamýšlí se odbornice. A pokud nemáte čas v obchodě číst etikety, raději šunku do košíku nedávejte. Alternativ je totiž mnoho. "Lepší bílkovinná verze je za mne tvarohová pomazánka nebo fazolová pomazánka na mexický způsob. K tomu nějaké tortilly nebo zeleninové proužky na namáčení."

Moderní vaření začíná dobrým nákupem

Margit Slimáková také vyvrací domněnky, že v kuchyni musíme přípravou jídla strávit dlouhé hodiny. Moderní zdravé vaření naopak začíná správným nákupem. "Nakoupit ve větším a efektivně, mít zásoby, nemuset pořád přemýšlet. Den předem si promyslet, co budu vařit, v hlavě si to poskládat a ráno už dělat automaticky," radí Slimáková. Zdravá večeře může být plná zeleniny, na které si pochutnají i děti. "Často stačí nasekat zeleninu, hodit ji na plech, pokapat olejem. Hodně věcí jde dělat rychle a jednoduše," dodává odbornice.

Zeleninu si oblíbí i děti, připravte ji formou bufetu

S příchodem chladnějšího počasí přitom pečená zelenina zasytí mnohem lépe než syrová. A oblíbit si ji mohou i děti, které jsou vůči zelenině vybíravé. "Je vždycky otázka, v jaké podobě ji zkoušet. Místo toho, aby jim člověk přednášel, jak je to zdravé, tak to má jíst sám a připravovat na tisíc způsobů," míní Margit Slimáková a doporučuje připravovat večeři formou bufetu, kdy si každý sám nabere kousek od všeho. Tak děti mohou snadněji překonat strach z neznámé zeleniny. "Ideální je, když se rodiče shodnou a jedí stejně. Co bude doma, tak to děti budou jíst. Když doma nebude pizza, tak ji jíst nebudou. To je strašně jednoduché," radí odbornice.

Související články

Další články