Nejlepší vánoční marokánky: Jednoduchý recept s mandlemi a kandovaným ovocím

Marokánky patří mezi nejchutnější vánoční cukroví. Jejich příprava je navíc mimořádně jednoduchá, protože si vystačíme jenom s několika surovinami. Zkuste si je upéct podle našeho receptu.

Jana Jánská
Jana Jánská 11. 12. 2022 18:00

Marokánky mají, jak už jejich název napovídá, arabský původ. V původním receptu byla navíc třeba vanilka, kakao, datle nebo med.

Jak na nejlepší vánoční marokánky

Příprava vánočních marokánek je poměrně jednoduchá. Na tento recept budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 20 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g kandované pomerančové kůry nebo jiného kandovaného ovoce
  • 80 g mandlí
  • 10 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • čokoládová poleva

Nejdříve spaříme mandle horkou vodou, oloupeme je a pokrájíme. Mléko, máslo, cukr a mouku smícháme, vaříme 1 minutu a odstavíme z ohně. Pak přisypeme mandle a pokrájené kandované ovoce, zamícháme a necháme vystydnout.

Na vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo na pečící papír) tvoříme lžičkou malé hromádky. Necháváme jim dostatek prostoru, protože se v teple trochu roztečou. Pečeme v troubě vyhřáté na 150°C asi 15 minut, až okraje začnou růžovět. Pak necháme vánoční marokánky vychladnout a jejich spodní stranu potřeme čokoládovou polevou.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Vánoční marokánky

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články