Cathay Williams: Příběh první černošky v americké armádě, kterou přijali jen díky převlečení za muže

afroameričtí vojáci Unie
Zdroj: Wikimedia Commons, Library of Congress, Public domain

Když v roce 1861 vypukla občanská válka, zapojilo se do bojů i 400 žen, které však musely vystupovat v mužském přestrojení, jinak by neměly nejmenší šanci narukovat. Jednou z nich byla i sedmnáctiletá Cathay Williams, černošská otrokyně.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 10. 2023 16:00

Poté, co ji unijní vojáci osvobodili z otrokářství, začala pracovat jako armádní kuchařka a pradlena. Jejím ambicím to ale nestačilo. Proto se z ní stala první černoška v americké armádě, a především odvážný člověk, který se nebál a naopak pomáhal chránit ostatní.


Kdo byla Cathay Williams?

Cathay Williams se narodila v Missouri v roce 1844. Její otec byl svobodný, matka však nikoli. Než tak nastoupila do armády, prožila své dny v otroctví. Život se jí změnil až po vypuknutí občanské války, kdy ji osvobodili vojáci Unie. I když ne tak úplně... Otroci pro ně znamenali kontraband, čili, aby byli "svobodní", museli přijmout práci v armádě. Pro ženy to znamenalo být v kuchyni a udržovat tábor v alespoň trochu normálním stavu.

Pro Cathay se ale naskytla ještě jedna možnost. Odjet na frontu. Zpočátku se jí nechtělo, ale nakonec zjistila, že to pro ni bude asi nejlepší alternativa. I jí tam připadla role kuchařky. Na konci války se vrátila do Missouri. Jenže co měla dělat? Chtěla si vybudovat vlastní život, zároveň ale nehodlala být závislá na rodině a přátelích. A tak o rok později znovu vstoupila do armády, tentokrát dobrovolně a v utajení jako muž.


Buffalo soldiers

Jelikož v té době nebylo absolutně možné, aby do armády vstoupila žena, přejmenovala se na Williama Cathaye. Přiřadili ji k 39. americké pěší rotě A-pluku, který se skládal pouze z černochů, říkalo se jim Buffalo soldiers. Díky tomu se stala první černoškou v americké armádě. Jak se jí to ale podařilo utajit? Pravdu znal jen její bratranec a jeden velmi dobrý kamarád (oba sloužili ve stejném pluku). Přísahali, že nic neřeknou, a to také dodrželi.

Jako jedna z mála se Cathay vydala k západní hranici, která byla velmi málo prozkoumaná. Tam chránila horníky a osadníky. Ve své službě ale několikrát onemocněla. A právě kvůli tomu se na její pracně udržované tajemství postupem času přišlo.


Místo blázince čestné propuštění

Velící důstojník mohl ženu, stejně jako se tomu dělo v jiných případech, z armády vyhodit a poslat do blázince. Věděl však, že do své služby dala vše. Dopřál jí tak čestné propuštění. To jí zaručovalo určitou ochranu. Spolubojovníci se ale k ní otočili zády, když zjistili, že není muž. Měli se prý začít chovat opravdu špatně.

V civilu se Cathay rozhodla, že zůstane na Západě. Odstěhovala se do Puebla v Coloradu, kde se také vdala. Její muž byl ale pěkný výlupek. Ukradl jí hodinky, řetízek, peníze a koňský povoz. Nechala ho za to zavřít. Z historických záznamů zmizela její osoba po roce 1890, kdy požádala vládu USA o invalidní důchod. Neuspěla. Přestože měla dokumenty o tom, že kvůli nemoci přišla o všechny prsty na nohou.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Cathay Williams
Allthatsinteresting.com: The True Story Of Cathay Williams, The First Black Woman To Join The U.S. Army

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články